Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 REČENICA KOJE DETE NIKADA NE BI TREBALO DA ČUJE: Roditelji ih olako izgovaraju, a nisu svesni kako utiču na mališane

Neke rečenice koje govorimo deci mogu ostaviti traga na njihov život kasnije. Pogledajte koje su to rečenice, ali i čime možete da ih zamenite.

 recenice koje ne treba da govorimo deci_633873104 Izvor: Shutterstock

Kada imamo oštre i pomalo zlobne komentare, to veoma utiče na decu. Najbolje bi bilo da promislite dva puta pre nego što kažete detetu nešto zbog čega ćete požaliti. Roditelji su otkrili koje su to rečenice izgovarale njihove majke i očevi, a koje su psihički veoma uticale na njih. Tu su se našle i neke zaista ozbiljne stvari, ali i neke rečenice za koje niko ne bi očekivao da mogu ostaviti traga.

možda vas zanima

Stefani je otkrila koje su to fraze njenih roditelja ostavile utičaj na njen život: "Prestani da budeš toliko osetljiva", "Razumećeš kada budeš imala decu", "Nemoj da mi budeš teret". Kada god bi od roditelja tražila pomoć, oni bi joj odgovorili sa: "Šta si sad uradila?"

Jedan tata Luka imao je slično iskustvo u životu. Njegovi roditelji su potpuno sputavali sav trud i talente. Kada je svirao violinu, stalno su mu govorili: "Prestani, gasi to", kako bi mogli da gledaju televiziju. Deca to ne zaboravljaju. "Najgore što možete uraditi jeste da lažete dete, a ono posle sazna istinu. Ovo ih zaistamože oštetiti, naročito ako se desi više puta", naglašava Luka.

Još jedan tata je ispričao svoju priču. David veruje da nije toliko problem u rečima, koliko u načinu na koji nešto govorite. "Deca su veoma osetljiva na vaše raspoloženje i ton glasa dok im nešto govorite", naglasio je on.

Treći tata je rekao da je najgore kada roditelj ništa ne govori detetu. "Pod tim mislim da ne pričate, nemate komunikaciju niti bilo kakav odnos sa detetom. Otkako dođe na svet, dete zavisi od komunikacije sa roditeljima", naglasio je on.

Kako biste stvorili kvalitetnu komunikaciju sa detetom, obratite pažnju na svoje ponašanje. Budite roditelj koji sluša dete, imajte razumevanja za njegove potrebe. Uvek podržavajte detetove želje i talente, nemojte ih sputavati. Zahvaljujući vašoj podršci danas, ono će imati samopouzdanja i lakše će se kretati kroz život. Iako nam se nekada ne čini tako, naše reči zapravo imaju veliku ulogu u detetovom životu, i to na duže staze. Potrudite se da budete uz dete i da mu pružite ono najbolje što možete.

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica