Agresivno ponašanje kod dece uzrokuje stres i zabrinutost kod odraslih i ponekad rezultira porodičnim sukobima.

Kad dete viče, napada ili se nekontrolisano ponaša, to može izazvati napetost i zbunjenost kod odraslih. U mnogim slučajevima nisu sigurni kako da odgovore na takvo ponašanje.

Agresivnost je kod male djece prirodna i u određenim granicama očekivana. Generalno, nema potrebe za uzbunom, ali je bitno  pružiti smernice za pozitivno usmeravanje tih emocija.

Iza svakog agresivnog ponašanja postoji nekoliko uzroka koje u početku treba rešiti. Pre svega, roditelji moraju imati na umu da je agresivnost česta kod dece predškolskog uzrasta zbog toga što još nisu razvila sposobnost upravljanja svojim emocijama, kao ni naučila alternativne strategije pomoću kojih mogu kontrolisati svoje frustracije.

Uslovi i okruženje u kom dete odrasta mogu izazvati ili pojačati ovakvo ponašanje.

Kako se nositi sa agresivnim ponašanjem deteta?

1. Kontrolišite vlastite reakcije

Deca se uče ponašanju na temelju onoga što vide kod odraslih. Važno je da se vode vašim primerom i da im pokažete načine za rešavanje sukoba i frustracija bez nasilja. To je naročito važno kada odgovarate na detetovu agresivnost. Održavanje vedrine i staloženosti će biti ključno.

2. Postavite granice čvrsto, jasno i smireno

Važno je voditi i usmeravati decu prema tome koja su ponašanja prihvatljiva, a koja nisu. Da biste to učinili, morate uspostaviti jasna pravila i saopštiti ih detetu, kako bi ono znalo što se od njega očekuje.

Vrlo je pozitivno i korisno primeniti odgovarajuće posledice, ali nemojte ih nametati kao posledice, već kao prirodni sled njihovog ponašanja. Na primer, idite sa detetom iz parka ako napada drugu decu umesto da se sa njima igra.

3. Pohvalite pozitivno ponašanje

Mnogi roditelji greše stalno ukazujući na neprimereno ponašanje svoje dece i podsećajući ih šta ne smeju da rade. Često je produktivnije isticati poželjne stavove i ponašanja. To pomaže detetu da shvati kako da se ponaša i podstiče stvaranje pozitivnijih interakcija i veze roditelja i deteta.

Kada se obratiti stručnjaku u vezi sa agresivnim ponašanjem deteta?

Iako je agresivnost kod male dece normalna i očekivana, ona može postati patološka i ukazivati na prisutnost poremećaja u ponašanju. Ako se agresivni ispadi redovno javljaju, uzrokuju značajnu nelagodu i velike porodične i školske sukobe i čini se da nema pomaka, najbolje je obratiti se stručnjaku. Ako intervencija započne u ranoj fazi, rezultati mogu biti vrlo pozitivni.

Yumama/Index