Iako se slažu u velikom broju stvari, roditelji često mogu imati i neslaganja. Neretko je to borba o vaspitanju dece.

Neslaganje po pitanju vaspitanja može dodatno pogoršati postojeći problem. Ukoliko se oko toga posvađate pred samom decom, oboje gubite na autoritetu. Pogledajte čime bi trebalo da se vodite.

1. Nikad se ne raspravljajte o disciplinovanju pred decom

Neka to bude vaš dogovor. To znači da ćete oboje morati da zaćutite u nekom trenutku. Tek kada razgovor sa detetom bude gotov, onda popričajte sa partnerom ako vam se njegova odluka ne sviđa. Razgovarajte mirnim glasom i donesite bolju odluku. I ako promenite način disciplinovanja, i to je u redu. Važno je da pred detetom budete ujedinjeni.

2. Saslušajte razloge koje iznosi partner

Uvek pričajte lepo i pokušajte da racionalno shvatite zašto je partner odabrao taj način vaspitanja. Naročito ako ste se disciplinovanju priključili kasnije i niste prisustvovali samom problemu koji je dete napravilo, sačekajte da dobijete potpune informacije. Poštujte muževljev pristup, čak i ako se ne slažete u potpunosti.

3. Budite otvoreni za kompromis

Vraćanje nazad i popravljanje odluke o disciplini može se činiti kontraproduktivno. Ipak, nekada se desi da je promena odluke potrebna, jer svi pravimo greške. Važno je da oba roditelja iznesu stav i nekad prihvate odluku ovog drugog. Ako ispravite svoju odluku, nećete pogrešiti, pokazaćete detetu da je sasvim u redu da i odrasli naprave grešku.

4. Ne dozvolite da disciplinovanje stane između vas dvoje

Kada se ne slažemo po pitanju discipline, ne smemo dozvoliti da se to ispreči između nas. Zapitajte se da li je važnije biti pobednik u svađi ili je vaš brak na prvom mestu. Nemojte biti tvrdoglavi zarad pobede. Uvek se držite šire slike. Ne zaboravite - kada je disciplinovanje deteta u pitanju, vas dvoje igrate za isti tim.