Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučite ih na vreme: Ova znanja i veštine će najviše koristiti deci kasnije u životu

Evo šta je pokazala nauka - koja će znanja i veštine najviše koristiti deci kasnije u životu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji ne mogu sve vreme da budu uz dete i čuvaju ga od opasnosti, neprijatnih situacija i problema, ali mogu da im obezbede dobru 'bazu' znanja i veština koju mališani mogu da koriste kada porastu. 

Pri odrastanju, dete saznaje dosta informacija iz okoline te konstatno uči nove stvari. Često se kaže da mozak deteta funkcioniše kao sunđer. Upravo zbog toga treba rano početi s učenjem nekih stvari koje bi detetu mogle biti korisne u kasnijem životu.

Neka istraživanja pokazuju da se deca koja su u detinstvu učila drugi jezik lakše prilagođavaju promenama, te imaju bolje pamćenje. Učenje još jednog jezika od malih nogu pomoći će detetu da kasnije lakše nađe posao i da putuje bez brige o sporazumevanju. Naučnici sa Univerziteta Rotman tvrde da ljudi koji od malena uče dva jezika imaju manje šanse od razvijanja Alchajmerove bolesti u starosti.

Povezane vesti

Plivanje i slične aktivnosti uče decu da vode aktivniji i ispunjeniji život. Plivanje će vašem detetu otvoriti vrata novih iskustava, te će se ono lakše snaći u bilo kojoj situaciji koja je opasna po njegov ili tuđi život. Ova aktivnost takođe pomaže njegovom mozgu da brže i bolje radi.

Nedavno je objavljeno istraživanje u kojem je navedeno da sviranje instrumenta "odlaže starenje" jer održava neke ćelije u mozgu. Takođe, plesanje ima veliki uticaj na dalji život dece. Ova aktivnost se preporučuje pogotovo kod dece koja su hiperaktivna. Dokazano je da muzika pomaže u razvijanju kreativnosti, motoričkih sposobnosti te gradi samopouzdanje. Ples i muzika će takođe upoznati dete sa različitim kulturama, pomoći im da imaju otvorenije stavove i više samopouzdanja.

Povezane vesti

Recikliranje i čišćenje su samo još neke od aktivnosti koje dete treba da praktikuje od malih nogu. Na ovaj način se ono brine o svojoj okolini, bilo da je u pitanju eksterijer ili enterijer. Stvara osećaj za higijenu i nastavlja život prema onome što je naučio, čuvajući tako okolinu i usmeravajući i ostale da čine isto. Iako su deca mala da bi odmah naučila da kuvaju, veoma ih je važno uključiti u takve aktivnosti na vreme.

Ako od malena počnu da spemaju svoja jela, vrlo je verovatno da će kasnije u životu ređe jesti brzu hranu ili nešto nekvalitetno. Takođe, na ovaj način će razviti čula i više će eksperimentisati u kuhinji.

Povezane vesti

Važno je naučiti decu da je novac sredstvo, a ne nagrada, te da nije bitno samo uštedeti nego i pametno potrošiti ono što uštedite.

Objasnite svom detetu da nije moguće biti srećan 24 sata u svakom danu, te da će imati periode u životu kada neće baš sve biti tako bajno. Veoma je važno da vaše dete zna da prepozna ovakve osećaje, prizna ih samom sebi i izbori se sa njima na ispravan način. Razvijte emocionalnu inteligenciju vašeg deteta na vreme.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica