Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta reći detetu kada vas “uhvati” u seksu?

Ukoliko se nađete u ovoj neprijatnoj sitaciji, obavezno razgovarajte sa detetom.

Recite mu da:

  • Svi odrasli ljudi imaju seksualni nagon. Imaće ga i ono kada poraste. U tome nema ničega neobičnog, ružnog, pokvarenog.
  • Seksualnost je deo vaše privatnosti. Podsetite dete da ono ima pravo na svoju privatnost, vi na svoju. Ova prava će ostajati uvek, ali će se vremenom proširivati. Na primer, vi nećete čitati dnevnik svog deteta, jer je to deo njegove privatnosti, nećete ni prisluškivati njegove telefonske razgovore, niti zavirivati u njegovu sobu kada mu je tu društvo... Sa druge strane, vi ste odrasla osoba i imate konačan spisak šta sve podrazumeva vaša privatnost. Jedno od vaših prava na privatnost jeste i pravo na seksualnost.
  • Nemojte ubeđivati dete da nije videlo ono što jeste, to jest lagati ga da ste se vi i tata «samo igrali», da je to bilo slučajno, ili da vodite ljubav zato što želite da njemu podarite mlađeg brata ili sestru. Čak iako je nastavak potomstva vaš jedini cilj, nemojte dozvoliti da vaše starije dete pomisli da se vi mučite ili trpite (upravo tako deci izgleda čin vođenja ljubavi njihovih roditelja) zato da bi njemu ispunili želju za bratom ili sestrom.
  • Nemojte zaboraviti da kažete svom detetu da, ma kako mu možda izgledalo traumatično ono što je videlo, seksualnost je izraz bliskosti i ljubavi. Naime, intimne odnose imaju samo one osobe koje se vole, i koje na ovaj način dodatno produbljuju svoje emocije.
  • Konačno, kada imate na umu da vođenjem ljubavi sa svojim partnerom ne činite ništa sramno ili nepristojno - tako se i postavite u razgovoru sa svojim detetom. Objasnite mu ono što je videlo, posvetite mu vreme da odgovorite na sva eventualna pitanja, budite opušteni i strpljivi. Ako umesto smirenosti pokažete uznemirenost, strah i stid, upravo će se ta osećanja preslikati i na dete.

Jelena Holcer, pedagog

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica