Najčešći uzroci za bol u zubu kod dece: Može i da se zakomplikuje, evo kad je zubobolja hitan slučaj

Bol u zubu kod dece može da se javi iz različitih razloga - evo kojih najčešće i kada treba odmah da odete kod zubara.

Shutterstock

Zdravlje zuba jako je važno i nikakve promene na zubima ne treba prepustiti slučaju jer ponekad mogu veoma da se zakomplikuju. Karijes je jedan od čestih uzroka bola u zubima kod dece, ali to nije jedini razlog.

U nastavku saznajte koji su najčešći uzroci bola u zubu kod dece, ali i kada je zububolja hitan slučaj.

Nicanje zuba

Jedan od uobičajenih uzroka bola kod dece je izbijanje novog zuba. To znači da zubić počinje da izbija kroz desni, što se dešava prilikom nicanja mlečnih i stalnih zuba.

Kako gum izbija kroz desni, žvakanje može da bude bolnije za decu, a takođe mogu biti i osetljiviji nego inače na temperature. Bol bi trebalo da prestane kada zub izbije.

Klimanje zuba

Klimanje zuba nije čest uzrok zububolje kod dece, ali to ne znači da ne može da boli. Kada niču stalni zubi, mogu da guraju desni i mlečne zube, uzrokujući bol.

Ukoliko je u pitanju stalni zub koji se klima, to može da ukaže na ozbiljniji problem jer to znači da je na neki način oštećen. Takođe, to može da ukaže na infekciju ili bolestan zub, piše thekiddentist.com.

Ishrana

Nega dečjih zuba podrazumeva i zdravu ishranu. Čvrsta hrana koja je bogata šećerima ili kiselinama može da dovede do bola u zubu kod mališana. To se češće dešava kod dece koja imaju osetljivije zube ili neke prikrivene stomatološke probleme.

Zdrava ishrana podrazumeva i unos dovoljne količine kalcijuma svakog dana, kako bi se izbegli problemi sa zubima.

Agresivno pranje zuba

Verovatno ne biste pomislili, ali i pranje zuba može da bude uzrok zubobolje. Ako dete previše agresivno ili previše često pere zube, time može da se ošteti zubna gleđ koja prekriva zube.

Četkice za zube koje imaju previše grube iglice mogu da oštete zubnu gleđ i dovedu do povećane osetljivosti zuba.

Propadanje zuba

Karijes je čest uzrok zubobolje kod dece, ali je ponekad teško videti ga odmah. Deca obično ne osećaju bol u ranim fazama karijesa, a ako i osete, obično je to blag bol.

Ukoliko se karijes ne leči, vremenom može da se pogorša, da se pojača bol i osetljivost, a na njegovu pojavu može da utiče i nepravilna higijena zuba.

Škrgutanje zubima

Neka deca škrguću zubima, jako stiskaju gornju i donju vilicu jednu o drugu, a to stanje je poznato kao bruksizam. Škrgutanje može da se javi noću ili danju, i različitih razloga.

Bruksizam često rezultira bolom u zubima ili desnima, a ponekad čak i u celoj vilici, i može da ošteti zubnu gleđ. Postoje štitnici za zube koji se stavljaju noću kako bi se zubići zaštitili.

Oštećeni zubi

Ako se dete žali na zuboblju, najpre ga pitajte da li je povredilo zubić u igri, na treningu... Bol može da bude izazvan i slomljenim ili okrnjenim zubom, kao i povredom desni, a te povrede je najčešće teško uočiti bez odgovarajuće opreme.

Bolesti desni

Redovni odlasci kod zubara su jako važni kako bi se održalo zdravlje zuba i prepoznali prvi znaci bolesti desni, ukoliko se jave. Iako se problem javlja u desnima, može da dovede do bola u zubima.

Kada tkivo desni otekne, to može da ošteti vilicu i zube mališana, oslabi kosti i izazove nelagodu.

Apsces zuba

Nelečeni karijes i propadanje zuba mogu da dovedu do infekcije zuba i/ili desni, poput apscesa zuba. Ako je bol u zubu koji dete oseća probadajuć, to može da ukaže na infekciju ili apsces koji bi trebalo da se leči.

Kada je bol u zubu hitan slučaj

Blag bol u zubu može da sačeka do prve posete zubaru. Međutim, neki ozbiljniji simptomi mogu da budu znak da bi trebalo odmah da odvedete dete kod stomatologa. Evo u kojim slučajevima ne treba da odlažete odlazak kod zubara:

  • Bol je jak
  • Zub je napukao ili pukao dijagonalno ili vertikalno
  • Dete ima groznicu
  • Pojavljuje se otok na licu
  • Obilnije krvarenje
  • Pojavljuje se gnoj ili primećujete promenu boje desni

Bol u zubu nije uvek hitan slučaj i ne mora da ukazuje ni na šta ozbiljno, ali je bolje da to uvek proceni stomatolog.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mama zubarka pere zube detetu  TikTok/rossbridgedentistry