Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SEKUTIĆI, OČNJACI ILI MOLARI - KOJIM REDOSLEDOM ISPADAJU MLEČNI ZUBI: Šta znači ako boli i šta da radite kad se "klate"?

Da li znate kojim redosledom ispadaju mlečni zubi?

 Dete, zubi, proteza Izvor: Shutterstock

Većina roditelja zna kojim redosledom niču mlečni zubi, ali šta je sa njihovim "ispadanjem"? Ako znate "šemu" po kojoj se ovo dešava, to će vam umnogome pomoći da izbegnete nepotrebnu brigu i proverite da li se vaše dete pravilno razvija.

Kada ispadaju mlečni zubi?

Promena zuba kod dece je prirodan i u većini slučajeva bezbolan proces. Dete se razvija, njegova vilica se povećava, pa tako raste i opterećenje na mlečne zube. Do 7. godine, praznine između prvih zuba postaju sve veće, koren postaje slabiji, što dovodi to toga da počinju da se "klate", a potom i ispadaju...

Redosled gubitka prvih zuba praktično se poklapa sa redosledom njhovog nicanja. Obrazac "ispadanja" izgleda ovako:

  • 6-8 godina - donji centralni sekutići, prvi molari - prvo donji, zatim gornji;
  • 7–9 godina - gornji centralni i donji bočni sekutići;
  • 8–9 godina - gornji bočni sekutići;
  • 9-11 godina - donji očnjaci;
  • 10-12 godina - gornji i donji mali autohtoni;
  • 11-13 godina - gornji očnjaci, drugi mali kutnjaci;
  • 11-14 godina - donji i gornji drugi molari.

Poslednji "napuštaju vilicu" gornji i donji kutnjaci, odnosno treći kutnjaci. Po pravilu, oni ispadaju već u odraslom dobu - u periodu od 18 do 26 godina.

Zubi deteta mogu da se menjaju i malo ranije ili malo kasnije od uobičajenog. Ako mlečni zubi ispadaju bez bolova i komplikacija, ova mala odstupanja su sasvim prihvatljiva. Proces promene mlečnih zuba u odrasle treba da bude prirodan, pa je savet roditeljima da ne pokušavaju da ih sami vade. Ako je novi već počeo da raste ispod starog zuba, obavezno se obratite svom stomatologu.

Ukoliko se mlečni zubi prevremeno izvade (u slučaju uznapredovalog karijesa), u budućnosti su moguće anomalije u položaju stalnih zuba. Stvaraju se uslovi za formiranje malokluzije, što može dovesti do problema sa govorom. 

Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica