Kako da prepoznate 4 najgora položaja deteta za učenje? Ovako se krivi kičma i kvari opšte držanje tela

Pravilno držanje tokom učenja značajno utiče na zdravlje deteta. Dugo sedenje za radnim stolom u pogrešnom položaju pre ili kasnije dovede do stvaranja trajnog deformiteta kičmenog stuba i izazove niz zdravstvenih problema.

Shutterstock

Iz očiglednih razloga, roditelji ne mogu da kontrolišu držanje svoje dece tokom školskih časova. Međutim, ako se navika nepravilnog držanja već stvorila, to će se sigurno videti i u svakodnevnom životu. Zbog toga je toliko važno da pratite kako vaše dete sedi kod kuće. Na primer, kada radi domaći zadatak ili za ručkom.

Dmitrij Simkin, doktor osteopat i šef klinike za osteopatiju podelio je nekoliko korisnih saveta kako da izbegnete krivu kičmu.

Naginjanje na jednu stranu

Alarmantan znak je kada dete sedi savijeno na jednu stranu. Umesto toga neka nasloni lakat na površinu stola ili naslon za ruke radne stolice. Lagani nagib tela takođe može biti povezan sa položajem sveske ili knjige. Na primer, kada leži na stolu ne ravno, već nagnuto nalevo.

Ležeća poza

Dete se snažno naslanja na naslon stolice i istovremeno klizi karlicom napred na ivicu sedišta. Kao rezultat toga, čini se da dete ne sedi, već bukvalno leži zavaljeno za stolom.

Snažan nagib napred

Još jedan loš položaj je previše naginjanje nad stolom. Umesto da se nasloni leđima, dete kao da ispruži vrat napred i „visi“ preko radne površine.

Izvijena leđa
Dete se sredinom leđa naslanja na naslon stolice. Kičma i ramena u ovom položaju su snažno savijeni napred, a leđa poprimaju oblik „točka“.

Zašto dete sedi pogrešno

Roditelji često pokušavaju da isprave situaciju stalnom kontrolom i frazama kao što su: „ispravi se“ ili „prestani da se grbiš“. Međutim, često dete nesvesno bira pogrešnu poziciju. Jednostavno zato što mu je „pravilno sedenje“ vrlo nezgodno. To se često dešava zbog nepravilne organizacije radnog stola. Roditelji, naravno, ne mogu da utiču na izbor školske klupe, iako bi bilo korisno obratiti pažnju na njenu veličinu i oblik.

 Pre svega, preporučuje se da obratite pažnju na dimenzije stola. Njegova visina treba da bude podesiva kako dete raste. Bolje je izabrati modele sa nagnutom površinom tako da učenik ne mora stalno da savija leđa. Stolica ne bi trebalo da bude preniska ili da ima previše duboko sedište. Preduslov je prisustvo dovoljne lumbalne podrške. Ako dizajn stolice to ne predviđa, možete da koristite posebnu ortopedsku podlogu ispod donjeg dela leđa. Koristan je i poseban stalak za knjige. Uz njegovu pomoć, udžbenik se može postaviti u visini očiju, što znači da će se dete manje savijati i naprezati vrat.

Ergonomija radnog prostora igra važnu ulogu, ali to nije jedini faktor od kojeg zavisi držanje učenika. Možda je još važnije stanje njegovog tela.

Navika pognutosti ili „naginjanja“ na jednu stranu može ukazivati na prisustvo mesta napetosti u telu, na primer, u predelu grudi ili stomaka, koji bukvalno povlače telesna tkiva u svom pravcu. Mogući uzroci su porođajne povrede, posledice prošlih infekcija i hirurške intervencije. U ovom slučaju roditelji treba da traže pomoć osteopate. Specijalista će vam pomoći da pronađete i eliminišete mogući izvor napetosti tkiva, kao i ograničenja u kičmi koja sprečavaju da se dete ispravi, i dati preporuke za izbor optimalnog položaja sedenja. Ovo je važna tačka, jer ne znaju svi roditelji sami kako se pravilno sedi.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson