Najčešći i najuporniji problem s kožom kod beba: Evo zašto se javlja i kako da se kontroliše ekcem

Atopijski dermatitis ili ekcem, kako se češće naziva, alergijska je upala kože, koja u dečijem uzrastu predstavlja najučestalije kožno oboljenje. Tipičan period javljanja je prva godina života.

Shutterstock

Atopijski dermatitis ili ekcem prolazi do pete godine u oko 50% slučajeva, a u nekim slučajevima može trajati i znatno duže.

Tegobe su hroničnog karaktera, a manifestuju se sledećim simptomima:

  • crvenilo,
  • suva i gruba koža,
  • plikovi,
  • svrab.

Nakon pucanja plikova nastaju ragade, a njihovim zasušivanjem stvaraju se kraste. Sve vreme je prisutan jak svrab, tako da se dete češe i dodatno pravi ekskorijacije, a nije retka ni sekundarna bakterijska infekcija.

Uzrok nastanka ekcema

Uzrok nastanka atopijski dermatitis kod beba ili ekcema je često nepoznat, ali znamo da postoji nasledni faktor, tj. genetska predispozicija, izmenjen imuni odgovor i promene u epigenomu zbog uticaja okidača iz spoljašnje sredine, koji zajedno mogu inicirati ovu hroničnu upalu kože. Uticaji spoljašnje sredine su smanjen nivo izlaganja mikrobima i bakterijskim produktima, što je rezultat urbanog načina života, izlaganje nutritivnim alergenima, promene u ishrani, kao i gojaznost.

Atopijski dermatitis kod dece se razvija usled svih faktora koji kompromituju funkciju kože kao barijere i povećavaju gubitak vode, a to se često vidi u prva dva meseca života i predstavlja prediktivni faktor za razvoj ekcema. U suštini, defekt kožne barijere može ubrzati ulaz alergena i uticati na devijaciju imunološkog odgovora.

Ekcem se javlja veoma često, posebno u poslednje tri decenije kako su alergijske bolesti u dramatičnom porastu. Procenjuje se da oko 15-20% dece boluje od ekcema. Značajno je da ekcem često predstavlja početak alergijskog puta ili marša i da deca sa ekcemom imaju veću mogućnost da obole i od drugih alergijskih bolesti, kao što su astma, alergijski rinitis, polen-hrana sindrom, a nutritivna alergija se javlja često paralelno sa ekcemom. Treba napomenuti da ekcem nije zarazna bolest i da se pravilnom negom i brigom može kontrolisati.

Ekcem se najpre pojavljuje na obrazima

Prva pojava ekcema je najčešće na obrazima, ekcem na rukama, a kasnije se javlja u pregibima sa unutrašnje strane ekstremiteta, ali i na drugim delovima tela. Svrab je bitan simptom kod pojave i razvoja kliničke slike ekcema, pojačava se noću i u toplim prostorijama, ili kada se dete previše obuče. Nakon prerastanja ekcema ipak ostaje suva, perutava i osetljiva koža i u starijem uzrastu.

„Ekcem se pogoršava češanjem, ali i kontaktom sa hemikalijama, kao što su sapuni, veštačke boje, mirisi, osveživači, pesak, sintetička i vunena odeća“, poručuje dr Mirjana Živanović.

Umirivanje ekcema

Trenutno izlečenje ekcema nije moguće, ali je moguće da simptome dovedemo u neko kontrolisano stanje.

Dakle, ekcem možemo samo umitiri, a doktorka Mirjana Živanović navodi četiri ključne stavke koje roditelji čija deca imaju ekcem treba da zapamte:

  • Kontrolišite češanja - koristite antihistaminike uz ostale preventivne mere.
  • Izbegavajte okidače, kao što su mirisi, sapuni, parfemisane kupke, izlaganje prašini i ostalim alergenima. Takođe, važno je da obratite pažnju na nutritivne alergene.
  • Dete kupajte neutralnim i odgovarajućim kupkama hipoalergenog sastava.
  • Zaštitite kožu deteta nakon kupanja neutralnim hipoalergenim kremama, losionima i uljima.

Pored opštih, napred pomenutih mera, uvek treba težiti ka personalizovanom pristupu i za svako dete sa ekcemom pronaći adekvatan terapijski okvir.

Stetoskop/Yumama/J.D.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

5 stvari koje treba da znaju mame devojčica  TikTok/ tinyheartseducation