Za decu je važno da provode vreme napolju jer boravak u prirodi ima značajan uticaj na njihov razvoj. U tome, između ostalog, važnu ulogu ima i vitamin D, koji se unosi kroz neke namirnice, ali i boravkom na suncu.

Međutim, boravak na suncu trebalo bi da bude vremenski ograničen, naročito kada su u pitanju sasvim mala deca i dani kada je baš toplo, odnosno kada je jako sunčevo zračenje.

"Sunčevi zraci ili bolje reći UV zračenje koje emituje Sunce važni su za razvoj kostiju dece. Zdrave kosti su preduslov za pravilno držanje i hod. Na rođenju, većina dečjih kostiju se sastoji od hrskavice, a tek kasnije dobijaju čvrstu strukturu. Pravilna mineralizacija kostiju se dešava kada dete dobija kalcijum i fosfat kroz ishranu, a oni se u hrskavične kosti ugrađuju pod uticajem vitamina D", kaže pedijatar prof. dr Alfren Lengler za weleda.co.nz.

Vitamin D se, ističe on, proizvodi i u ljudskom telu, uz pomoć UV zraka, zbog čega je važno da deca provode vreme napolju. Ipak, previše vremena napolju i dečja koža bi mogla da izgori pod uticajem sunca, zbog čega su mnogi roditelji u dilemi koliko vremena je dovoljno da dete bude napolju kako bi dobilo potrebnu količinu vitamina D.

"Da bi se obezbedila dovoljna količina vitamina D u koži, bebe i mala deca treba da budu izloženi sunčevim zracima između 30 i 60 minuta dnevno. Dovoljno je da njihovo lice bude izloženo kada je dan vedar. Nije neophodno da budu izloženi direktnom suncu i, naravno, treba da nose odeću", kaže dr Lengler.

On ističe da preterana izloženost suncu može da ima negativne posledice, naročito kod male dece čija je koža tanka i nežna.

"Oni mogu lako da izgore, odnosno da im koža pocrveni i da se pojave plikovi. Opekotine od sunca u detinjstvu povećavaju rizik od razvoja raka kože kasnije u životu", istakao je pedijatar, navodeći neke važne savete kako bi se izbeglo da dete izgori pri boravku na suncu.

  • Što je dete mlađe, to je važnije da ne boravi napolju u vreme kada je sunce najjače, što je obično između 11 i 16 časova.
  • Koža mališana uvek treba da bude pokrivena laganom, tankom odećom od pamuka, a glava i vrat da su zaštićeni šeširom.
  • Koristite kremu za sunčanje najmanje sa SPF 20, a poželjno je i da ne sadrži parfeme i prezervative.
  • Posebno nežno nanesite kremu za sunčanje na spoljašnji deo ušiju, nos i gornji deo stopala.
  • Čak i kada dete nosi kremu za sunčanje, to ne znači da treba da bude duži vremenski period na direktnom suncu. Ako se ipak desi da izgori uprkos svim merama predostrožnosti, najbolje je da potražite savet stručnjaka o daljim koracima.

BONUS VIDEO:

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D  Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)