Svako od nas ima jedinstven način da se nosi sa situacijom ili problemom, imajući na umu šta je najbolje za nas i našu decu. Ali, sve mame poštuju niz pravila jer to pomaže da se lakše prođe kroz tipičan radni dan na kontrolisan i nesmetan način. Na primer, imate rutinu koja zahteva da dete završi doručak do 8 ujutro ili opere zube pre spavanja.

Međutim, ponekad, u zavisnosti od situacije, mi roditelji treba da budemo fleksibilni sa pravilima umesto da ih se strogo pridržavamo ili sprovodimo ih. Na primer, ako su rođaci vašeg deteta došli, onda je u redu da pustite dete da ostane budno posle svog uobičajenog vremena za spavanje. Ali, kad god popustite sa nekim pravilom, ukažite svom detetu da je to izuzetak. Objasnite da će morati da prati rutinu nakon što se posebna prilika završi.

 Evo nekih najčešćih pravila koje možete ponekad i da preskočite ako je to bolje za vas i vaše dete.

1. Dojenje je najbolje Skoro svi, od lekara preko konsultanta za laktaciju, preko knjiga, kažu da je dojenje najbolja ishrana za vašu bebu. Da istina je. Međutim, nigde u kamenu nije zapisano da majka mora da doji svoju bebu čak i kada nije za to.

2. Navikavanje na nošu što pre može: Većina majki može da se osloni na svoj čuveni 'majčinski instinkt' da proceni šta se dešava sa njihovom decom. Neka su spremna da skinu pelene ranije, neka kasnije. Nema nikakvih strogih granica uzrasta ni pravila, na kraju svi to nauče.

3. Ne više od sat vremena za TV ili druge ekrane: Živimo u digitalnom dobu i naša deca moraju da budu sklona svim elektronskim uređajima. Tako da ponekad prekršimo ovo pravilo i pustimo da se tablet duže koristi u izuzetnim situacijam, igra na telefonum ili gledaju crtaći, pogotovu kada se putuje, nismo spavali celu noć, dete je bolešljivo ili smo prosto van sebe od umora. I to je u redu.. Takvi izuzeci se mogu napraviti i za stariju decu, posebno ako vaše dete željno gleda obrazovne emisije. Dakle, ovo pravilo definitivno zahteva reviziju s vremena na vreme.

4. Bez brze hrane: Šta je detinjstvo bez šećera, slatkiša i tona kokica? Ovo pravilo je teško prekršiti. Deca vole slatko i uvek kontrolišemo njihov unos šećera. Ali ako strogo izbacite sve te loše stvari, pitanje je trenutka kada će dete krišom, jesti čega god se dohvati. Ponekad im treba udovoljiti, jer zdrava ishrana je raznovrsna i dobro balansirana, ne postoji zapravo nezdrava hrana, samo nezdrave navike.

5. Nikada ne dozvolite svom detetu da preskoči obrok: Prekršite ovo pravilo ako nasilno hranite svoje dete ili se osećate frustrirano zbog toga što ne jede večeru. Možda će se vaše dete probuditi gladno za doručak, a zatim imati dobar obrok. Dakle, nemojte se opterećivati. Zapamtite, ako je vaše dete starije od pet godina, ono će znati kada oseti glad.

6. Dnevni raspored za raspust: Važno je osigurati da vaše dete ima dovoljno vremena za igru. Ali, dok dozvoljavate svom detetu da se igra, nemojte mu praviti raspored. Deca su veoma kreativna i uvek će naći nešto da rade. Takođe, nestrukturirana igra je najbolji način da se ide napred.

7. Podsticanje vašeg deteta da se bavi nekom aktivnošću: Pa, ako to znači mnogo kukanja deteta i ubeđivanja sa vaše strane, onda nije vredno truda. Možete pokrenuti istu aktivnost u budućnosti da vidite da li je vaše dete tada spremno.

8. Vaše dete ne bi trebalo da vam odgovara i uzvraća: Zašto ne? Ako vaše dete ima mišljenje, zašto ga ne bi izrazilo? Sve dok se stavovi iznose uljudno i s poštovanjem, možemo da ukinemo ovo pravilo, posebno za stariju decu.

9. Uvek budite navijači svog deteta: Kako deca rastu, potrebna su im realna i iskrena mišljenja roditelja. Najbolje je uključiti se u konstruktivnu kritiku jer to je ono što želimo da naša deca mogu da podnesu kada izađu u veliki svet. Dakle, najbolje je da počnete da kršite ovo pravilo rano.

Da zaključimo, pravila su napravljena da nam olakšaju život. Istovremeno, ne postoji pravilo koje se ne može menjati ili modifikovati, u zavisnosti od situacije. Takođe, kada pravilo prestane da služi svojoj svrsi, onda ga potpuno ukinite. Bićete srećniji. Vaše dete će biti srećnije.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_