Kada su u pitanju deca, posebno treba izbegavati podnevno sunce (sunčevi zraci padaju na zemlju skoro pod pravim uglom i «prže» kožu, razarajući površinski sloj ćelija). Veoma je važno imati na umu da su studije dokazale da, ukoliko dete bar jednom u toku života izgori na suncu, udvostručuje se mogućnost za pojavu tumora kože kasnije u životu (90 odsto svih tumora kože nastaju od sunca).

Kako sprečiti opekotine od sunca?

Tokom leta, korisno je da vaše dete sunčate, ali krakotrajno i sigurno. Sunčanje je veoma blagotvorno kada je u pitanju rast i razvoj u dečjem uzrastu, posebno u prevenciji rahitisa. Naravno,  pod uslovom da se pridržavate osnovnih pravila, što je veoma važno u današnje vreme. Evo kako da sprečite opekotine od sunca:

*Bebe do šest meseci ne izlagati suncu, a do 12 meseci samo 10-20 minuta dnevno, u propisanom periodu (u početku, to činite u trajanju od nekoliko minuta, a zatim period povećavajte postepeno na deset, najduže dvadeset minuta).

*Najmanje petnaest (ili trideset) minuta pre izlaska na sunce namažite zaštitnom kremom sve delove tela deteta koji nisu pokriveni odećom.

*Koristiti vodootporne kreme za sunčanje sa SPF (zaštitnim faktorom) najmanje 30 i UVA filterima. Dete mažite svaka dva-tri sata, i odmah po izlasku iz vode (za jedno pravilno mazanje deteta teškog 10 kilograma - potrebno je, otprilike, kašičica mleka za sunčanje).

*Sa zaštitnim faktorom 30, dete je zaštićeno pet sati od sunca.

*Nos, usne i uši su delovi tela najpodložniji oštećenjima od sunca.

*Ne zaboravite da može da se izgori i u vodi - ona ne predstavlja nikakvu prepreku sunčevim zracima. Pesak i voda reflektuju sunčeve zrake direktno na bebinu kožu.

*I kada je oblačno, sunčevi zraci dopiru do nezaštićene kože i mogu da izazovu crvenilo.

*Šeširići i kape, kao i naočare, obavezni su detalji.

*Bebe i decu oblačite u odeću što svetlijih boja (poželjno je da su materijali sa gustim tkanjem).

*Hladovina ili boravak ispod suncobrana su najbolja mesta za vaše dete.

*Odeća pruža nedovoljnu zaštitu - zadržavanje zraka je u proseku 40-50 odsto (faktor zaštite - dva). Maksimalna zaštita iznosi oko 80 odsto zadržanih zraka, kod jako gustih tkanina (faktor zaštite - četiri).

Šta učiniti ako beba i pored svega izgori?

Čim primetite da je koža vaše bebe počela da crveni, odmah je sklonite sa sunca! Nažalost, tek dva do četiri sata po izlaganju suncu, koža postaje crvena, vruća i upaljena, pa mnogi roditelji ne primete pre tog perioda da je dete crveno. Najjače crvenilo se javlja deset do četrnaest sati po izlaganju suncu.

Ako vaše dete ipak izgori na suncu, napravite vlažne obloge, koje treba nanositi po 10-15 minuta, svakih šest do osam sati. U apoteci postoje hidrantne kreme sa visokim procentom vlage i ekstraktima biljaka (aloja, neven, kamilica) koje deluju smirujuće na kožu. Njima namažite bebinu kožu u debelom sloju. Kreme nikako ne smeju da budu masne (sa lanolinom, vazelinom…), jer bi kao takve zapušile pore i pojačale temperaturu kože. Ukoliko su se na koži pojavili plikovi, a vaše dete ima temperaturu, odmah ga odvedite u bolnicu, a u međuvremenu mu dajte dosta tečnosti, kako bi se izbegla dehidracija.

Crvenilo obično počinje da se povlači posle 48 do 72 časa, i tada koža može početi da se ljušti, čak i u prilično blagim slučajevima. Ponekad se neprijatnost produžava tokom sedam do deset dana.