Roditelji male dece i pogotovu beba su posebno zabrinuti kada ekstremne vrućine uzmu maha, pa nije sasvim jasno kako mališana rashladiti, kada je bezbedno izaći u šetnju. Žan Montegue, direktor pedijatrije u bolnici Good Samaritan u Safernu, međutim, kaže da roditelji treba da izbegavaju vrućinu što je više moguće.

„Nije u redu izvoditi novorođenče ili bilo koju bebu napolje kada je veoma vruće – preko 25 stepeni ili tako nešto“, kaže ona. "Bebe ne mogu da se znoje, što je način na koji se vaše telo hladi, tako da često mogu da dožive toplotni udar mnogo brže od starijeg deteta ili odrasle osobe." Osim toga, i bebe mogu brže da dehidriraju. Toplotni osip takođe izaziva zabrinutost.

Pregrevanje je takođe povezano sa sindromom iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), fatalnim poremećajem spavanja. „Bebe duboko spavaju kada su vruće, što im otežava buđenje i povećava rizik od SIDS-a“, objašnjava Brus Epstein, pedijatar u Pinellas Parku na Floridi.

Kako zaštititi svoju bebu na vrućini

Da biste bili sigurni da će vaš mališan ostati rashlađen i zaštićen tokom dugih, vrućih letnjih dana, ovo su stručni saveti:

Izaberite pravu odeću

Ako ćete biti u zatvorenom prostoru, obucite svoje dete u široku, laganu odeću, po mogućstvu od prirodnih vlakana poput pamuka, koja bolje upijaju znoj. Pravilo je: „Obucite bebu onako kako ste obučeni“, kaže dr Epštajn. „Ako nosite šorts i majicu, i bebi će to biti u redu.

Za boravak na otvorenom, obucite dete u duge pantalone svetlih boja, košulju dugih rukava i šešir za sunce sa širokim obodom da mu zaštitite lice. Oduprite se iskušenju da ga ostavite izloženog suncu tokom oblačnog dana, jer štetni zraci i dalje mogu prodreti kroz oblake i dovesti do opekotina od sunca.

Koristite nosiljku za bebe pogodnu za leto

Kombinacija toplote vašeg tela i zatvorenog prostora u nosiljci može da pregreje bebu u roku od nekoliko minuta. Ako želite da koristite nosiljku po toplijem vremenu, izaberite nosiljku napravljenu od laganog materijala, a ne od teške tkanine kao što je teksas, a ako lice vašeg deteta počne da izgleda pocrvenelo, izvadite ga iz nosiljke.

 „Držite bebu rashlađenom tako što ćete joj prskati ruke i stopala vodom ili je povremeno brišitei mokrom krpom“, kaže dr Montague.

Hidriranost

Čak i ako ne vidite kapljice znoja koje kapaju sa čela vaše bebe, ono može da gubi dragocenu tečnost zbog znoja po vrućem vremenu. Zajapureno lice, koža koja je topla na dodir, ubrzano disanje i nemir mogu biti znaci upozorenja dehidracije.

Pošto bebe mlađe od 6 meseci ne bi trebalo da piju vodu (bebe starije od 6 meseci mogu da uzimaju u skromnim količinama), nadoknadite izgubljenu tečnost tako što ćete češće dojiti ili im davati dodatno formulu. Bebe treba da piju najmanje 50% više nego obično tokom leta. Takođe, uverite se da vaše novorođenče ima  više mokrih pelena od uobičajenog.

Pravo vreme za aktivnosti na otvorenom

Najgore vreme da vaša beba i vi da budete na otvorenom u letnjim mesecima je između 10 i 14 časova kada sunce najviše šteti koži, kaže Erik Siegel, dermatolog u Melburnu. Planirajte aktivnosti na otvorenom pre ili posle ovog perioda.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_