Bez rane dijagnoze i intervencije, gubitak sluha može uticati na razvoj govora i jezika kod dece, kao i na pismenost, socijalne i kognitivne veštine. Što se gubitak sluha ranije identifikuje i leči, to će manje uticati na razvoj vašeg deteta.

Pomagala za oštećenje sluha kao što su slušni aparati i kohlearni implanti mogu pomoći čak i deci koja su duboko gluva da jasno čuju sve zvukove govora i razviju tipičan govor i jezik. Rana intervencija sa fokusom na slušanje i govorni jezik pruža porodicama strategije i tehnike da nauče svoje dete kako da sluša, priča i čita.

Ovo su smernice za sprečavanje zastoja u razvoju kod dece sa oštećenjem sluha:

  • Skrining sluha do 1 meseca starosti
  • Procena sluha i dijagnoza gubitka sluha do 3. meseca starosti
  • Terapije rane intervencije do 6 meseci života

Ako vaše dete ima trajni (ili senzorneuralni) gubitak sluha, to znači da je problem u unutrašnjem uhu ili pužu – delu uha koji prima, organizuje i prenosi zvuk preko nerava do mozga.

Ova vrsta gubitka sluha ne može se ispravi hirurškim zahvatom, ali je slušanje i pričanje i dalje moguće sa slušnim uređajima, kao što su slušni aparati ili kohlearni implantati i sa ranom intervencijom.

Kako pomoći detetu sa oštećenjem sluha

Kada vaše dete dobije slušni aparat, ohrabrite ga da ga nosi kad god je budno, kako ne bi propustilo trenutak da čuje i da ostane na pravom putu da dostigne sve prekretnice u razvoju.

Pravilo „oči otvorene, aparat na ušima“ je koristan način da zapamtite da ako je vaše dete budno, njegovi slušni aparati moraju biti uključeni i u ušima.

Ako vaše dete ima privremeni konduktivni gubitak sluha (koji se često javlja kod infekcija srednjeg uha), neće mu biti potrebni slušni aparati ali je i dalje važno da se infekcija reši što je pre moguće pre kako se njegov razvoj ne bi odložio.

Ako se tečnost nakuplja u uhu deteta, vaš lekar može da preporuči hirurško postavljanje malih cevčica kako bi se pomoglo dreniranju uha. Cevi takođe pomažu u sprečavanju ponovnog nakupljanja tečnosti. One uglavnom ostaju u bubnoj opni šest meseci do godinu dana i obično ispadaju same - nije potrebna druga operacija.

Ako je vašem detetu dijagnostikovan značajan gubitak sluha i ne može da čuje druge kako govore čak ni sa slušnim aparatima, vrlo je korisno da dete krene na specijalizovane obrazovne programe koji podučavaju znakovni jezik, nagovešten govor ili čitanje sa usana.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_