Problemi sa sluhom kod dece mogu se primetiti vrlo rano, i otkrivanje u početnim fazama povećava šansu za bolje lečenje. Ali roditelji često ne znaju koji su znaci ranog gubitka sluha ili problema sa ovim čulom. Evo kako da prepoznate probleme sa sluhom kod deteta.

Najveći broj zdravstvenih sistema u svetu testiranje sluha radi već nekoliko dana po rođenju. Ali gubitak sluha može se javiti i kasnije, i ponekad je vezan sa genetikom, kao i infekcijama koje je mama imala u trudnoći.

Znaci da se razvija gubitak sluha mogu da budu raznovrsni, i stručnjaci se slažu da ih je teško primetiti kod beba, jer one ne mogu da kažu da nešto nije u redu. Ali ni sasvim mala deca neće uvek umeti da objasne da imaju problem sa ušima.

Ako mislite da dete ima problem sa sluhom, poslušajte svoj roditeljski instinkt i zakažite pregled. Pokušajte da dete izgovara slične reči koje se razlikuju u jednom ili dva slova (prava, trava, krava...) i pokušajte da utvrdite da li čuje razliku. Odložen razvoj govora je takođe signal, kao i insistiranje deteta da omiljeni crtać ili video gleda pojačan do maksimuma.

Naravno, ako dete ne reaguje kada ga zovete po imenu sa relativno male daljine, to je takođe razlog za brigu. A ukoliko imate utisak da često možete da se "prišunjate" detetu, odnosno da ono ne primeti da ste u prostoriji dok vas ne vidi, dobra je ideja da zakažete pregled. To ne znači automatski da dete ima problem sa sluhom, ali je dobro da otklonite tu mogućnost. Pedijatar će vas najbolje posavetovati o daljim koracima.

(YuMama)