Veoma mala deca su obično i veoma radoznala, pa tako imaju faze kada sve što im pad pod ruku stavljuju u usta i na taj način istražuju, a neki od njih žele da na ovaj način istraže i nos.

Iako mališani to rade kao neku vrstu eksperimenta i često je potpuno bezopasno, roditelji se pomalo i uplaše kada dete nešto gurne u nos jer može da dovede do gušenja, infekcije, ili samo krvarenja i bola.

Jedan od problema kada je u pitanju vađenje tog stranog predmeta iz nosića je to što se deca uplaše, pa budu uznemirena i počnu da plaču, što može da povuče predmet dublje u nos i da oteža vađenje.

Međutim, postoji jedan trik koji se zove majčin poljubac ili roditeljski poljubac koji pomaže u ovim situacijama, a koji su na Instagram stranici za prvu pomož deci podelile pedijatrijske sestre koje je vode.

One su istakle da su deca uzrasta od dve do pet godina najsklonija tome da stave predmet u nos, kao i da je ta stopa nešto veća kod dečaka.

Evo i koraka kako se izvodi majčin poljubac:

  1. Opustite se i pokušajte da opustite dete, objasnite mu da ćete mu dati veliki poljubac.
  2. Blokirajte prstom nozdrvu u kojoj se ne nalazi predmet.
  3. Nakon toga, svoja usta prislonite na otvorena usta deteta.
  4. Dišite mu u usta, a kada osetite mali otpor u vašem dahu, kratko, ali snažno dunite vazduh u usta mališana.

Ideja je da na ovaj način, kada dunete vazduh kroz usta deteta, a "čista" nozdrva je zapušena vašim prstom, stvorite pozitivan pritisak koji će isterati predmet.

"Trebalo bi da je predmet ispao. Možete da ponovite postupak, ali pobrinite se da dete nije previše uznemireno. Nikada ne pokušavajte da izvadite predmet pincetom i slično, to može da dovede do povrede i uznemirenosti. Ako ne uspete da izvadite predmet iz nosa deteta ovim metodom, potražite medicinsku pomoć", poručuju pedijatrijske sestre.

BONUS VIDEO:

Doktor upozorio na opasnu igru TikTok/dr.jmack

(Yumama/N. Z.)