Medicinski profesionalci u Tini Hearts Education grupi za stručnu pomoć roditeljima dali su savet o tome šta da radite ako dete gurne gumicu za olovku, bateriju, dugme, nakit ili drugi sitniji predmet u nos. Ovde nije reč o klasičnom zapušenom nosu, već i mogućem problemu. 

Baterije sa dugmadima ili litijumske koin baterije su izuzetno opasne za decu i zahtevaju hitnu akciju, savetuju iz ove grupe. „Ako se radi o bateriji koju je vaš mališan ubacio u nos, odmah pozovite hitnu pomoć, jer baterije mogu da oštete okolno tkivo i zahtevaju hitno uklanjanje“, piše na postu ove grupe, prenosi nypost.com.

Organizacija je otkrila trik za izbacivanje baterije ili dugmeta u roku od dve sekunde pod nazivom „Veliki poljubac“. Bivša bolničarka Niki Jurkuc, suosnivač grupe, izvela je ovo sa detetom koje je gurnulo suvo grožđe u nos. "Znanje kako da izvedete ovaj trik od dve sekunde moglo bi vam uštedeti odlazak u hitnu pomoć", napisala je ona. Tehnika uključuje lagano uduvavanje vazduha u usta deteta uz istovremeno zatvaranje nozdrve koja je slobodna, bez zaglavljenog predmeta. Vazduh se kreće kroz nosne šupljine da bi bezbedno izbacio strani predmet.

Procedura „Veliki poljubac“ u četiri koraka je da:

1. Ostanite mirni i umirite dete.

2. Neka dete sedne uspravno i drži zatvorena usta.

3. Nežno stavite usta preko njihovih otvorenih usta, formirajući pečat.

4. Udahnite im malo vazduha u usta dok prstom držite zatvorenu slobodnu nozdrvu.

Grupa preporučuje da se pri ovome diše nežno i kontrolisano. Ako predmet ne izađe nakon nekoliko pokušaja i konsultacija sa lekarom, ako je dete u  panici zbog lošeg disanja, ili ako je predmet oštar ili veliki, obavezno potražite hitnu medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO

TELEKOM DONIRAO 10 PAMETNIH TABLI OSNOVNIM ŠKOLAMA NA KOSOVU! Lučić: Ova tabla je način da se deca još bolje DIGITALNO OPISMENE Kurir televizija


Izvor: Yumama