Lenka Žutković(5) je jedna od dece koja čekaju pomoć humanih ljudi kako bi mogla da se leči, a njena mama Jelena Grubor Žutković, otkrila je kroz šta je njihova porodica prošla, od bezazlenog laringitisa do reanimacije i borbe za život.

Lenka je bila potpuno zdrava, srećna i vesela devojčica. Volela je da svira svoj klavir, igra se sa kockama i pravi svašta od njih. Obožavala je mlađu sestru Sofiju i svog psa, Lili. Sa 17 meseci Lenka je dobila laringitis. Nešto što bi trebalo da prođe brzo, a da još brže zaboravite okrenulo je naš život naopačke.

Pedijatar je došao kući da je pogleda, rekao je da je to 'samo' laringitis i da će proći. Meni se nije dopadalo njeno disanje i odveli smo je u Hitnu pomoć u Bačkoj Palanci. Iste reči opet: 'laringitis, ona je dobro, proći će, ali ako hoćete u dečiju bolnicu daću vam uput', bile su doktorove reči.

Odvodimo je u Novi Sad, dečiju bolnicu. Iste reči, ali saturacija pokazuje 86. Smeštaju nas na odeljenje zbog saturacije i ostavljaju nas tamo. Lenka se tokom čitave noći lavovski borila, gušila se i borila za dah u mojim rukama. U ranim jutarnjim časovima, u mojim rukama, Lenka je prestala da diše, njeno srce je stalo.

Usledila je neverovatna borba. Lenka je reanimirana i odvedena na intezivnu negu. Nisu mi dozvolili da budem sa njom, bila je sama na intenzivnoj, moja mila devojčica koja se do juče igrala, koja je do juče svirala klavir, koja je do juče pevala sada se borila za život. Nekako sam bila svesna svih posledica, znala sam da će biti, jer je njen mozak ostao bez kiseonika, ali ovakve posledice nisam mogla da sanjam ni u najluđim snovima. Lenka je izgubila svaku funkciju, postala je biljka.

Nakon toga, stručnjaci su prognozirali da će Lenka zauvek ostati u vigilnoj komi. Savetovano nam je da je smestimo negde, jer živa je još zato što je deo mozga zadužen za disanje i otkucaje srca sačuvao funkciju, ali zauvek će ostati u spazmu, potrebno je ugrađivanje peg-a da bi mogla da jede…

Nisam mogla to da slušam, nijednog momenta nisam želela da se pomirim sa tim, noći u bolnici sam provodila istraživajući i čitajući najnovije naučne radove na temu anoksične povrede mozga. Jedino što sam znala da moram da uradim jeste da je izbavim iz bolnice, jer znajući ako ostanem tu njeno stanje će se pogoršavati.

Nakon dva meseca izlazimo, izlazimo u jeku pandemije korone gde su vam sve mogućnosti ograničene. Uspevamo da dobijemo tretmane u hiperbaričnoj komori i nakon 20. tretmana Lenka se budi, izlazi iz vigilne kome, vraća svoj najlepši osmeh.

Hiperbrična komora je nešto što primenjujemo i dan danas i uvek pomaže. Nadam se da ćemo jednog dana moći da je kupimo i imamo kod kuće, jer je preko potrebna.

Nadu i šansu da Lenka u potpunosti može da se oporavi dobijamo od dr u Americi koji radi sa pacijentima koji imaju ovakve povrede mozga. Ovakva povreda mozga je ujedno i najteža povreda. Do sada smo 3 puta bili na neurointenzivnim terapijama. Dr Crawford je optimističan. Lenka takođe ide na matične ćelije kod dr Proefrock u Americi, koji takođe smatra da Lenka može u potpunosti da se oporavi.

No, da bismo u ovom svemu uspeli potrebno je da na terapije Lenka ide redovno, da ne preskače i da ostajemo što je duže moguće. Svaki odlazak u Ameriku košta minimum 50.000$, a samo 1 sat njenih terapija će koštati 500$, što znači da je za 1 dan potrebno 2.000$.

Lenka ima šansu da se oporavi, ali će njene terapije možda koštati i više od najskupljeg leka na svetu.

Tu šansu ne želimo da propustimo jer ona je jedina nada da će jednog dana Lenka sama moći da ispriča svoju priču.

Hvala svima što ste uz nas,

Lenka i njena porodica.

Lenka Žutković
Foto: Budihuman.rs Lenka Žutković

Pomozi slanjem SMS-a 880 na 3030

Pomozi uplatom na dinarski račun: 160-6000000766381-97

Pomozi uplatom na devizni račun: 160-6000000766266-54 IBAN:

RS35160600000076626654 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Zahvaljujući grupi Budi human - Humanitarne licitacije, Lenka je sve bliže cilju. Pomozite joj i vi, i pridružite se grupi gde možete postaviti stvari koje vam više nisu potrebne ili pronaći nešto što gotovo nigde ne možete da nađete, a sve u zamenu za pomoć Lenki ili nekom drugom kome je pomoć potrebna.

(Yumama)