Razlozi za promuklost kod beba kreću se od najjednostavnijih objašnjenja do znakova ozbiljnog zdravstvenog stanja. Evo nekih od njih.

1. Oticanje glasnih žica i formiranje čvorova

Promukli glas kod beba može biti posledica plača, iako nije čest kod beba. Kao i kod odraslih, kada su glasne žice pod velikim opterećenjem, bebine žice mogu nateći ili razviti kvržice što dovodi do toga da njihov glas zvuči promuklo.

2. Prisustvo nfekcija

Glasni trakt je takođe povezan sa nosom, zbog čega svaka opstrukcija u nosu utiče na glas. Ako vaše dete ima kašalj ili prehladu, prisustvo sluzi u grlu može uticati na glas. Virusna infekcija, kao što je laringitis, takođe može izazvati upalu govorne kutije i dovesti do privremene promuklosti glasa.

3. Rezultat refluksa kiseline

Refluks kiseline je prilično čest kod beba jer njihovi digestivni sistemi tek treba da dostignu punu zrelost. Međutim, kada refluks počne da postaje prečest, kiselina koja se stalno diže do grla može da stupi u interakciju sa glasnim žicama i izazove da razviju ogrebotinu teksturu.

4. Konstantna papilomatoza respiratornog sistema

Iako je ova bolest retka kod beba, ona rezultira promuklim glasom. Rekurentna respiratorna papilomatoza ili RRP je uzrokovana HPV virusom ili humanim papiloma virusom. To dovodi do formiranja nalik bradavicama na glasnim žicama, zbog čega oni zvuče promuklo.

5. Mogućnost tumora

Ovo je prilično ozbiljno i može dovesti do fatalnih posledica ako se brzo ne dijagnostikuje. U takvim slučajevima, bebe obično mnogo plaču, a zatim počnu da imaju problema sa disanjem.

6. Dehidracija

Dehidracija bi mogla biti još jedan razlog zašto beba može imati promukao glas. Veliki razmak između hranjenja može dovesti do suvog grla, a glasne žice bi se mogle napregnuti dok beba glasno plače tokom dugog perioda.

7. Plakanje

Novorođenčad i mala beba imaju nerazvijene glasne žice, što ih čini podložnijim promuklosti zbog plača ili prekomerne izloženosti buci. Ako je promuklost vaše bebe posledica plakanja, dajte joj pauzu od preterane stimulacije i govorite tihim, smirujućim glasom može pomoći da se ublaži promuklost.

8. Izbijanje zuba

Kada bebe počnu da izbijaju zube, one često proizvode više pljuvačke, što može dovesti do iritacije grla i promuklosti. Davanje čiste, hladne igračke za zube ili krpice za žvakanje može pomoći u ublažavanju iritacije i promuklosti

9. Urođeni laringealni stridor

Neke bebe se rađaju sa stanjem koje se zove urođeni laringealni stridor, takođe poznat kao urođeni sindrom visoke opstrukcije disajnih puteva, što može izazvati promuklost i poteškoće sa disanjem.

10. Paraliza glasnih žica

Retko, bebin promukli glas može biti posledica paralize glasnih žica, koja može biti uzrokovana povredom tokom porođaja ili urođenim stanjem. Ovo može izazvati poteškoće u disanju, gutanju ili govoru i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Većina gore navedenih uzroka dovodi do privremene promuklosti glasa kod beba. Zbog toga će roditelji možda morati da sačekaju dok nastave da hrane bebu sa dovoljno tečnosti da bi se oslobodili suvoće u grlu. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebna medicinska pomoć.

Koliko dugo traje promukli glas kod beba?

Trajanje promuklosti kod beba zavisi od osnovnog uzroka stanja. Na primer, ako je to zbog respiratorne infekcije, može proći i do dve nedelje da se promuklost nestane. S druge strane, ako je to zbog preteranog plača, promuklost može nestati u roku od nekoliko dana uz odgovarajući odmor i umirivanje.

Bez obzira na uzrok, uvek je dobra ideja da se konsultujete sa lekarom vaše bebe ako primetite upornu promuklost, otežano disanje ili druge simptome.

Kada vaša beba treba da se podvrgne lečenju promuklosti?

Kada je promuklost uglavnom rezultat prirodnih razloga, ona ima tendenciju da nestane za nekoliko sati do nekoliko dana. Ali, ne treba ga zanemariti ako traje predugo. Zbog toga morate da kontaktirate lekara da biste dijagnostikovali uzrok i razumeli mogućnosti lečenja ako se promuklost ne povuče za 2 do 3 dana. Poseta lekaru je takođe preporučljiva ako primetite bilo koji od dole navedenih znakova:

  • Glas se često menja u narednih nekoliko dana.
  • Promuklost ima tendenciju da ostane takva kakva jeste, skoro mesec dana.
  • Dete počinje da ima poteškoća da pravilno diše.
  • Čini se da u predelu grla postoji formacija nalik na grudvicu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Snimak bebe koja ima veliki kašalj TikTok/brianapaige16