Kašalj može da bude prateći simptom različitih zdravstvenih problema. Međutim, mnogi roditelji ostanu potpuno zbunjeni ukoliko se kašalj javlja samo noću, ali ne i danju, a evo koji mogu biti uzroci.

Uzroci noćnog kašlja

Ukoliko mališan ne kašlje tokom dana, već samo noću, najverovatnije je da je u pitanju alergijska reakcija. Karakteristično je u tom slučaju da se kašalj javi čim dete legne u krevet, ali treba da obratite pažnju i na intenzitet.

Recimo, ukoliko napad kašlja počne čim dete legne u krevet, a smanji se kada dete ustane iz kreveta, možda bi trebalo da razmislite o promeni jastuka, posteljine ili možda praška koji koristite za pranje veša.

Pored alergije, uzroci noćnog kašlja mogu biti i drugi:

  • Razvoj akutne respiratorne viralne infekcije – dete kašlje noću zbog nakupljanja sekreta koji se sliva usled dužeg ležanja. Ovaj sekret blokira disajne puteve, zbog čega dolazi do kašlja. U tom slučaju, kada dete iskašlje sekret ili pročisti grlo, kašalj se smiruje, piše wday.ru.
  • Još jedan od uzroka može biti gastroezofagealni refluks, zbog kojeg hrana može da se vrati u jednjak. Ukoliko dete ima taj problem, najverovatnije će se i tokom dana žaliti na gorušicu nakon jela, odnosno na osećaj peckanja, gorenja u jednjaku.
  • Suv vazduh takođe može da bude uzrok noćnog kašlja kod dece, kao i nicanje zubića, kada se proizvodi više pljuvačke, koja se može nakupiti u ustima deteta i izazvati trenutni kašalj.

Šta da radite

Ono na šta treba da obratite pažnju je disanje mališana i potencijalni uzroci. Ukoliko dete normalno diše, možda najpre treba da pokušate sa vetrenjem sobe ili ovlaživačem vazduha, naročito zimi odnosno kada se prostorije greju, pa to može isušiti vazduh.
U slučaju da primetite bilo kakve poteškoće sa disanjem ili ste pokušali i sa vetrenjem prostorije i menjanjem posteljine, jastuka, a dete i dalje kašlje, najbolje je da potražite savet pedijatra.

Svakako, ne treba da dajete detetu nikakvu dijagnozu niti da ga lečite na svoju ruku.

BONUS VIDEO:

VELIKI KAŠALJ Kurir TV

(Yumama/N. Z.)