Mnogi predijatri savetuju roditelje da ne treba da vode dete kod lekara čim se pojave prvi znaci bolesti, međutim postoje neka stanja koja zahtevaju hitnu reakciju. Ukoliko vam dete ima neki od ovih pet simptoma nemojte da odlažete odmah ga odvedite kod lekara:

Visoka temperatura

Iako se visoka temperatura obično može kontrolisati lekovaima za snižavanje, ponekad se desi da dete ne reguje na sirup ili da temperatura i dalje skače.  Ako je dete mlađe od tri meseca, temperatura iznad 38 je alarm za uzbunu.

Ako dete je staro između tri i šest meseci, pedijatru treba da se uputite ako temperatura prelazi 39. Kod starije dece, poseta lekaru je nužan ako ima temperaturu iznad 38.5 tri ili više dana, ako se uz temperaturu javi i osip, ako dete izgubi apetiti ili ako se temperatura ne snižava lekovima.

Dehidracija

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na dehidraciju kod dece. Prvo, proverite pelenu koliko je puna i koliko je često menjate, jesu li mu suva usta. Kod beba dehidraciju može otkriti pregledom fontanele na glavici. Ako je uvučena, odnosno udubljena, to je problem. Bilo koji znak dehidracije znači da morate hitno da odvedete dete u bolnicu, jer ovo stanje može da bude jako opasno posebno kod malih beba.

Toplomer, temperatura, beba
Shutterstock Kako izmeriti temperaturu bebi

Osip koji ne nestaje pod pritiskom

Ako dete ima osip, a on nestane kada ga pritisnete, verovatno je reč o virusnoj bolesti. Ali ako ne nestane, posavetujte se sa pedijatrom o daljim koracima.

Problemi sa disanjem

Postoje razni problemi sa disanjem oko kojih se treba posavetovati sa lekarom. Oni najčešće uključuju kratak dah, brzo disanje, poteškoće u disanju i čudan zvuk pri disanju (sviranje).

osip-trodnevna groznica.jpg
Shutterstock Virusni osip na koži

Pospanost

Sama po sebi, pospanost nije problem, ali kada se javi uz neke druge simptome poput groznice, nedostatka apetita ili znakova dehidracije, tada je potrebno potražiti uzrok što pre. Ako dete spava i ne možete ga probuditi, to je znak za uzbunu. Ako je budno, ali deluje pospano, to nije toliko hitno, osim ako ne potraje više dana ili se ne javlja u kombinaciji sa gore navedenim simptomima.

Verujte instinktima

Poruka pedijatara je da "roditelji uvek treba verovati svojim instinktima". Vi najbolje poznajete svoje dete i kako reguje na bolest, zato je konačna procena ipak na vama.

(Yumama)