Bebe su često sklone zatvorima, a to stanje sa sobom donosi plač, loš san, hirove, odbijanje da jede... Kako možete da pomognete mališanu koga boli stomak zbog zatvora?

Mnoge majke koje doje bebu trude se da izbace iz ishrane namirnice koje nadimaju i izazivaju gasove, a kada je dete na čvrstoj hrani, najčešće se daju šljive, pasirano voće i drugi sastojci koji mogu pomoći pri izbacivanju stolice.

Takođe, pravilna masaža stomaka može značajno da ublaži stanje bebe . Da li je moguće masirati stomak bebe kod kuće? Masaža stomaka maminim rukama je najbolji pomoćnik za grčeve i zatvor kod dece.

Otkrivamo vam nekoliko tehnika masaža koje mogu da pomognu mališanu kada ima zatvor. Važno je da ne masirate stomak detetu kada je pun. Postupak je bolje obaviti pre obroka ili sat i po nakon njega. Nemojte vršiti nikakav aktivan pritisak u predelu jetre i genitalija deteta. Ništ ne sme da bude grubo! Masaža za novorođenčad ne bi trebalo da traje duže od 5-6 minuta. Ukoliko dete ima neke druge zdravstvene probleme, u ovom slučaju, samo specijalista treba da izvrši ispravnu masažu.

Kako uraditi masažu stomaka novorođenčeta?
Pripremamo bebu i zagrevamo se. Toplina uvek opušta mišiće i ublažava grčeve. Zbog toga su naše bake preporučile da pre masaže pelenu zagrejete peglom i na neko vreme je nanesete na bebin stomak. Ali nije uvek zgodno ostaviti golo dete i trčati po peglu. Zato preporučujemo da usvojite metod žena iz afričkih plemena: one svoje zagrejane dlanove (možete ih snažno trljati pre nego što započnete proceduru) u obliku kupole stavljaju na bebin stomak. A onda uspostavljaju kontakt oči u oči sa bebom.
Ovo vam omogućava da se podesite na istu talasnu dužinu sa njim. Neka shvati da je masaža stomaka, čak i uz bolne kolike, prijatna akcija, a njegova majka je u blizini, što znači da će uskoro sve nevolje biti iza njega.

Započnite masažu mekim potezima. Ono što vam se čini kao jedva primetan dodir može izgledati kao potpuno zdrav teret za bebu. Milovanje treba da bude u obliku slova U. U smeru kazaljke na satu. Nežno, jedva dodirujući, prođite rukom duž bebine desne strane. Od perineuma do solarnog pleksusa. Zatim s leva na desno i dole sa desne strane do perineuma. Ovu sekvencu treba ponoviti brzim tempom. Ova masaža stomaka je posebno dobra za teške grčeve, jer poboljšava rad creva i dovodi do pomeranja gasova iz gornjeg abdomena.

Stavite dno dlana na pubis deteta. Počinjemo da pravimo kružne pokrete prstima u smeru kazaljke na satu. Pritisak treba da bude nežan, ali osetljiv. Tempo kretanja je energičan. Svaka masaža stomaka treba da se radi u smeru kazaljke na satu!

Prethodne vežbe su nam pomogle da smirimo bebu, "probudimo" njen gastrointestinalni trakt i nateramo gasove da siđu niz stomak. Sada je vreme da ih pustimo napolje. Obema rukama uhvatite noge deteta, kažiprsti ispod kolena. Lagano protresite noge s jedne na drugu stranu da biste oslobodili napetost. Ako se beba ne opusti, odložite ovu vežbu. Pokušajte ponovo kasnije. Ako vam beba dozvoljava da se kontrolišete, onda nežno, a ne oštro, pritisnite kolena na bebinu stranu.

Važno je da kolena ne povlačite prema bradi, već ih raširite i čvrsto pritisnete uz bebinu stranu. Držite noge u ovom položaju nekoliko sekundi, a zatim ih ispravite i ponovo pomerite u vazduhu, opuštajući se. Zatim ponovo pritisnite kolena sa strane. Budite oprezni - gasovi mogu početi da izlaze baš u ovom trenutku. A puna pelena je zagarantovana u narednih pola sata.

Sada moramo da se uverimo da posle masaže stomaka tamo više nema gasova. I takođe učinite da stomak i creva rade - uostalom, uskoro ćemo nahraniti dete. Noge držimo rukama, kažiprstima ispod kolena. Savijamo bebinu desnu nogu u kolenu i počinjemo da vučemo koleno prema levom ramenu. Isto radimo i sa drugom nogom. Rezultat je neka vrsta obrta. Takva masaža stomaka za bebu već će se razviti u pravu gimnastiku, što znači da će vaše novorođenče spavati lepo, piše detstrana.ru.

Ispravite bebine noge i pogladite ga po celom telu nekoliko puta. Kada se dete opusti i odmori od prethodnih vežbi, počnite da izvodite lagano, jedva primetno štipanje sa strane stomaka i blizu pupka. Kao da leptir pomera krila. Ovi pokreti će dovesti do naprezanja i opuštanja trbušnih mišića. Ova aktivna vrsta masaže abdomena će pomoći da se pupčani prsten pravilno formira.

U suštini, masaža stomaka za bebu je završena, njegove glavne funkcije su završene. Ostaje samo da nežno pomilujete dete, uzmete ga u naručje i pritisnete uz telo. Važno je da postoji kontakt koža na kožu.

BONUS VIDEO:

BOLNA ISPOVEST MAJKE ČIJE JE DETE NEPOKRETNO ZBOG MORBILA: Mislili smo to su samo prehlade, a onda je prestao da se ODAZIVA kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)