Došli ste sa bebom kući i koliko god da ste neispavani, puni ste ljubavi i neke posebne i neopisive radosti. Uživate dok gledate vašeg malog anđela kako bezbrižno spava, a onda odjednom stiže iznenađenje. Beba počinje glasno da plače, drži pesnice jako stisnutim, mlatara nogama i lice joj se crveni.

Ova scena definitivno zna da uplaši brojne roditelje, ali kroz te epizode prolazi gotovo svaka beba. U pitanju su grčevi i obično počinju u bebinoj trećoj nedelji života, a završavaju se kada beba napuni 3 ili 4 meseca. Obično se javljaju u približno isto vreme, najčešće uveče i znaju da traju tri sata i duže.

Lekari se uglavnom pridržavaju 'pravila tri' da bi dijagnostikovali grčeve kod beba, a to su:

  • Ako beba plače najmanje tri sata dnevno.
  • Ako se grčevi javljaju najmanje tri dana u nedelji.
  • Ako traju najmanje tri uzastopne nedelje.

Prirodni lekovi za oslobađanje od grčeva

Topla kupka i obloge

Ovo je najbolji prirodni lek za bebe sa grčevima i nudi predah od muka. Topla voda ima tendenciju da ublaži bol, pa možete da iskoristite jedan peškir koji ćete potopiti u toplu vodu, iscediti i sa njim nežno protrljati bebin stomak.

Masaža

Masiranje bebe kokosovim uljem može da je smiri i da stimuliše varenje. Uzmite ulje na dlan i lagano masirajte u smeru kazaljke na satu.

Beba, grčevi
Shutterstock 

Okrenite bebu na stomak

Promena položaja ponekad može da pomogne bebi da joj se grčevi umire, pa je super da je stavite da leži na stomaku na krevetu, ili da je prislonite uz svoje telo. Lagano protrljajte i bebina leđa jer to može da joj pomogne u oslobađanju gasova, a ujedno može da bude i utešno.

Podrigivanje

Nemojte da zaboravite da posle svakog hranjenja podignete bebu da podrigne. To joj može pomoći u ublažavanju nadimanja i u spečavanju stvaranja vazdušnih džepova ili želudačnih mehurića u stomaku. Nakon svakog hranjenja stavite bebu na rame, podupirujući joj vrat i ramena, blago tapšajte ili trljajte bebu dok ne čujete da je podrignula.

Kada treba da potražite medicinsku pomoć?

Ukoliko primetite ovih pet situacija, potražite pomoć bebinog pedijatra:

  • Ima česte dijareje, posebno ako se javlja i krv.
  • Ne želi da jede i ne dobija na težini.
  • Ima visoku temperaturu i povraća.
  • Oseća se veoma mučno i umorno.
  • Mnogo su pospaniji nego obično.

(Yumama)