Svi vole pomfrit, a to je ujedno i jedno od najpopularnijih jela u restoranima brze hrane. Ali često ga u ovakvim restoranima spremaju u starom ulju punom štetnih materija i dodaju previše soli - što se negativno doražava po zdravlje. Međutim, isto jelo možete pripremiti kod kuće.

Mnogi pogrešno misle da je pomfrit kod nas stigao iz Amerike, što izgleda sasvim logično, jer je brza hrana veoma popularna u SAD. U stvari, ovaj recept su u Ameriku doneli stanovnici Francuske i Belgije. Tamo su pre nekoliko vekova došli na ideju da iseku ribu na tanke dugačke komade i ispeku je u velikoj količini ulja. A Belgijanac po imenu Frite je prvi pomislio da uradi isto sa krompirom 1841. godine, pa je ovaj recept star već 183 godine.

Deca vole pomfrit u raznim varijantama i sa različitim jelima, a posebno im prija kada ga kombinuju sa kečapom. Ukoliko i vi u kući imate ljubitelje pomfrita, predlažemo vam da ga napravite u dve varijante i poslužite mališanima. Svakako će biti zdraviji nego da ih kupite u restoranu brze hrane.

Kako napraviti pomfrit kod kuće:

Klasičan primer podrazumeva duboko prženje u velikoj količini ulja. Restorani i kafići za to koriste posebnu fritezu. Krompir se oljušti i iseče na tanke dugačke komade debljine približno 10x10 mm ili 12x12 mm. Krompir se zatim opere hladnom vodom da bi se uklonio višak skroba. Da biste to uradili, možete čak ostaviti krompir u vodi 20 minuta.

Nakon toga, potrebno je ukloniti višak vlage iz povrća, da ne bi ometalo prženje. Ovo je najlakše uraditi postavljanjem krompira na papirne ubruse. I sada možete početi direktno sa kuvanjem.

Delimo dva recepta koja se lako mogu napraviti kod kuće bez posebne opreme. Prvi recept je prženje u tiganju, što će u ovom slučaju zameniti duboko prženje. A drugi recept je zdraviji, za spremanje u rerni.

Sastojci:

  • 500g krompira
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica ulja

Priprema:

Nakon što ste isekli i osušili krompir, uzmite dubok tiganj i u njega sipajte biljno ulje. U zavisnosti od veličine tiganja i količine krompira, možda će vam trebati više ili manje ulja. Generalno, količina ulja treba da bude takva da ispuni posudu za prženje za 2,5-3 cm.

Stavite tiganj na srednju vatru i zagrejte sadržaj na visokoj temperaturi. Zatim stavite komade osušenog krompira u vrelo ulje. Ako ima previše krompira, podelite ga na 2-3 porcije. Trebalo bi da leži na dnu posude u ravnom sloju, a ne da se nanosi u 2-3 sloja.

Vreme kuvanja zavisi od vrste korenastog povrća i snage šporeta. U proseku, vreme prženja za jednu porciju je od 3 do 6 minuta. Gotovi krompiri imaju prelepu zlatnu nijansu. A da biste bili sigurni da je mekana unutra, možete probati.

Vrući krompir izvadite iz ulja šupljikavom kašikom i stavite na papirni peškir da upije višak masnoće. Zatim posolite ravnomerno po ukusu.

Domaći pomfrit u rerni

Sastojci:

  • 80 ml belog luka
  • 2 karanfilića
  • Svež ruzmarin
  • Mlevena paprika
  • So

Priprema:

Zahvaljujući začini, ovi krompiri su veoma aromatični i svetlih ukusa. Nakon što ste pripremili štanglice krompira kao što je gore navedeno, pomešajte papriku, so, biljno ulje i ceđeni beli luk.

Dobro pomešajte seckani krompir sa začinima. Stavite pergament za pečenje na pleh i stavite krompir u jednom sloju. Zagrejte rernu na 200-220 stepeni i stavite krompir u nju 20 minuta.

BONUS VIDEO: 

Lažni tiramisu  Instagram/veganrecipe_ideas

(Yumama/T.A.S.)