Ukoliko vaš mališan ima problema sa spavanjem, muči se da zaspi i često se budi, a razlog više nije noćno hranjenje. Pokušavate da mu pomognete oko tog problema koji vas verovatno muči i više nego njega, a ne znate kako? Otkrivamo vam par efikasnih trikova:

1. Rutina i red

Pokušajte da isplanirate spavanje za svaki dan. U isto vreme stavljajte dete da spava i svaki put pre spavanja ponavljajte neku radnju po kojoj će dete znati da se sprema za spavanje, npr. čitajte mu priču, pevajte uspavanku i slično. Tako ćete dete navići da nakon toga sledi spavanje. Takođe, omogućite detetu da uvek spava u istom prostoru.

2. Vruće-hladno

Pazite da dete ne obučete previše ili da ga ne pokrijete preterano, kao i da mu nije prehladno. Opuštena beba, blago podignutih ruku, koja nije oznojena, sigurno spava u ugodnoj temperaturi. Beba kojoj je hladno će biti malo skupljena, nemirno će spavati, možda i drhtati, a udovi će joj biti hladni. U tom je slučaju dodatno obucite. Beba kojoj je prevruće ima rumene obraze, znoji se i nemirno spava, pokušavajući da se otkrije.

3. Bez grickalica i slatkog pre spavanja

Telo treba da se pripremi za spavanje, što se odnosi i na probavu. Nemojte deci dopustiti da jedu neposredno pre spavanja, kao ni slatkiše oko dva sata pre odlaska na spavanje jer će im šećer samo dati dodatnu energiju u vreme kada se trebaju smiriti. Budite im uzor pa se tog pravila držite i vi. Telo će vam biti zahvalno.

4. Vežbanje

Pobrinite se da vam se dete dovoljno kreće tokom dana. Mališani imaju mnogo energije i bilo bi dobro da je potroše pre nego što dođe vreme za san. Igrajte se aktivnih igara, na igralištu ili u dvorištu. Što se više kreće, bolje će spavati, a steći će i zdrave životne navike.

5. Knjiga umesto televizora

Dokazano je da televizor uznemiruju decu i remeti im san. Neki stručnjaci tvrde da manja deca uopšte ne bi smela da gledaju televizor. Umesto toga detetu pre spavanja radije pročitajte slikovnicu uz malo prigušenog svetla.