Spisak stvari koje mogu biti u kući, a potencijalno su opasne po bebu je dug. Iako se roditelji truden da sklone hemikalije, lekove i sve šo može da izazove trovanje, u bolnice se često primaju deca koja su imala ovakva problem. Na vrhu spiska stvari od kojih se doživi trovanje su hemikalije.

"Deterdžent za mašinu za pranje sudova je apsolutni lider po broju trovanja kod dece" - otkriva toksikolog Hugo Kupferšmit. "Činjenica je da se najčešće koristi, a da pri tome roditelji zaborave da ga odlože, ostavljajući ga na kuhinjskom stolu bez nadzora."

Pored toga, lekar savetuje da pazite i sa pastom za zube ili solju. "Čak i kašičica soli može da izazove trovanje kod deteta", upozorava toksikolog. "Isto važi i za fluor, koji se nalazi u pasti za zube. Rizici, naravno, nisu tako veliki: prvi simptomi trovanja javljaju se nakon 5 miligrama po kilogramu telesne težine. Odnosno, dete koje ima 15 kg, da bi se otrovalo, mora istovremeno da proguta skoro 2 tube dečje paste za zube ili pola tube paste za zube obogaćene fluorom za odrasle."

Prvi simptomi trovanja su bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, vrtoglavica. U teškim slučajevima, dete gubi svest i počinje da ima konvulzije. Prva stvar koju treba uraditi u svakom slučaju je da odmah odvedete dete kod lekara, Parents.ru.

Jedan od najvećih mitova jeste da će vas mleko zaštititi od toksina
Doktor apeluje da se ni u kom slučaju ne daje mleko otrovanom detetu, iako mnogi veruju da će ono ukloniti štetne materije iz organizma. U stvari, veća je verovatnoća da će doprineti njihovoj akumulaciji u crevima.

"Jedini slučaj u kome se mleko može dati kao antidot je predoziranje fluorom", kaže toksikolog. "Kalcijum u mleku će "neutralisati" fluor. Ali otrovi rastvorljivi u mastima, prisutni, na primer, u biljkama, mogu se akumulirati u sitnim kapljicama mlečne masti, a to će samo ubrzati njihov ulazak u krvotok."

BONUS VIDEO: 

Kako da tečnost ne iskipi  TikTok/east_gate_cafe

 (Yumama/T.A.S.)