Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada dete ima zapušen nos: uzroci i terapije

Koji su sve uzroci zapušenog nosa, kako se oni otkrivaju i kako se leče, objašnjava Ass. dr Goran Vukomanović.

 Izvor: Foto: Profimedia

Slinavi i zapušeni nosići česta su pojava kod mališana koja roditeljima zadaje brigu, posebno u zimskim mesecima. Kako bi pomogli svom detetu potrebno je prvo da znaju koji je uzrok problema, a pedijatar dr Goran Vukomanović objašnjava kako se on otkriva i koje su adekvatne terapije.

Kod dece koja imaju alergiju kao uzrok problema, postoji preventivna terapija - profilaksa. Ona se sprovodi tako što se uoči "sezone" alergije (na primer, pre prolećne alergije na polen), započne odgovarajuća terapija lekovima, koji ne daju da alergijski proces započne. Postoji čitav arsenal ovih lekova, a najpoznatiji i najčešće korišćeni su antihistaminici.

Viruse je teško "odbiti" ali zdrava, dobro izbalansirana ishrana, sa dosta prirodnih vitamina i minerala - može da ojača detetov imunitet i tako mu pomogne da "ne zakači" baš sve viruse. Važan je i dobar, dugotrajan san, ali i povremeno "bežanje" iz grada.

Operacija "trećeg krajnika"

Direktno otklanjanje uzroka dugotrajnog zapušenja nosa je moguće kod dece kojima "treći krajnik" (adenoid) pravi problem. Zaista, kada se postavi dijagnoza, a ORL specijalista "izvadi" treći krajnik, problem je rešen.

Zato je važno da postoji dobra "sinhronizacija" između pedijatra i ORL specijaliste - to je pravi način da se ne zakasni sa intervencijom (što stvarno nije dobro za dete).

Povezane vesti

Fiziološki rastvori

Za viruse nema leka, ali ima načina da se detetu pomogne da prebrodi dugotrajno zapušenje nosića. Tu su, na prvom mestu, različite varijante "slane vode".

Radi se o fiziološkom rastvoru ili preparatima na bazi morske vode. Ovo nisu lekovi, već prirodni preparati, koji čiste sluzokožu nosa i pomažu joj da se izbori sa problemom. Oni nemaju neželjenih efekata, a mogu se bez bilo kakvih opasnosti primenjivati nedeljama i mesecima. Najbolje je to što su stvarno od velike koristi. Pročišćavanje nosa ovim preparatima je najbolji način i da se spreče komplikacije dugotrajnog zapušenja nosa - pre svega, zapaljenje srednjeg uha.

Antialergijska terapija

Kada se postavi dijagnoza alergijskog rinitisa (ukoliko je alergija uzrok dugotrajnog zapušenja nosa), sledi odgovarajuća terapija. Ona je veoma efikasna i brza, a prepisuje je pedijatar. 

Povezane vesti

Kada treba potražiti pomoć ORL specijaliste?

Kada se posumnja da je "treći krajnik" (adenoid) uzrok dugotrajnog zapušenja nosa, tada je potrebno da se obavi pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos.

Roditelji mogu da posumnjaju na ovaj problem ako dete često hrče, ima slabiji apetit, a dešavaju se i upale srednjeg uha. Naravno, pedijatar upućuje dete kolegi ORL specijalisti, ali roditelji ne treba da izbegavaju pedijatrijski pregled ako primete ove tegobe.

Ass. dr Goran Vukomanović

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica