Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da pomognem detetu koje se guši? Pogledajte kako se radi Hajmlihov zahvat (VIDEO)

Igračkica, hrana ili sićušan predmet iz kuće mogu predstavljati veliku opasnost po dete. Ukoliko dođe do gušenja, postoje koraci koje možete preduzeti da pomognete svom detetu. Pogledajte kako!

  Izvor: Foto: Shutterstock 1745748935

Gušenje nastaje kao posledica začepljenja disajnih puteva. Kod odraslih i starije dece ono se najčešće događa za vreme jela, a kod male dece tokom igre. Čim primetite da dete ne može da plače, kija ili govori, verovatno mu nešto blokira disajne puteve.

Povezane vesti

Povezane vesti

Mali komadići igračaka velika su opasnost za decu. Ako primetite da je vaše dete stavilo u usta neko strano telo i da počinje da se guši, veoma je važno da reagujete brzo i pribrano.

"Brzo uklanjanje blokade koja pritiska disajne puteve značajno smanjuje rizik od daljih komplikacija. Pritom nikako nemojte da pokušavate da izvadite strani predmet ako ga ne vidite, jer time rizikujet da ga gurnete još dublje", naglašava naučnik David Stanton.

U zavisnosti od uzrasta, dete vam možda neće dati signal da se guši. Stoga, čim primetite da dete ima crvenu ili plavkastu kožu, da ne može da govori ili plače, znajte da je reč o gušenju.

"Važno je da u takvim situacijama ostanete smireni i racionalno razmišljate o tome što možete učiniti kako biste pomogli svom detetu", upozorio je Stanton.

Kako znam da se moje dete stvarno guši?

- Ometeno mu je disanje,

- Lice vašeg deteta može da poprimi plavkastu boju,

- Dete pokušava da plače, ali ispušta neobične zvukove ili uopšte ne može da ispusti zvuk.

Šta moram da uradim ako vidim da se moje dete guši?

- Natjerajte ga da kašlje

- Podstaknite dete na kašalj kako bi izbacilo strano telo. Proverite u ustima možete li da vidite predmet. Ako ga vidite, izvucite ga.

- Ako ovo ne upali, probajte Hajmlihov zahvat.

Kako se izvodi Hajmlihov zahvat:

- Stanite ili kleknite iza detetovih leđa.

- Obgrlite ga rukama i jedan dlan stisnite u šaku. Šakom naglo pritisnite gornji deo detetovog stomaka, između pupka i vrha grudne kosti.

- Drugom rukom obuhvatite šaku. Naslonite se na dete. Brzo i snažno pritisnite stomak prema unutra i gore. Napravite seriju od pet snažnih pritisaka. Na taj ćete način izbaciti vazduh iz pluća, a time i strano telo.

Igračkica, hrana ili sićušan predmet iz kuće mogu predstavljati veliku opasnost po dete. Ukoliko dođe do gušenja, postoje koraci koje možete preduzeti da pomognete svom detetu. Pogledajte kako!
Izvor: YouTube

Ako Hajmlihov zahvat ne uspe, udarajte dete između lopatica.

Ako je strano telo još uvek prisutno, dete položite stabilno na svoju podlakticu, neka mu glava bude što niže i pet puta ga otvorenim dlanom udarite između lopatica. Ponavljajte Hajmlihov zahvat i udarce po leđima dok ne izbaci predmet.

Udarci u prsa

Morate stajati ili kleknuti iza deteta. Ponovno stisnite ruku u šaku i stavite je na sredinu detetovih prsa. Drugom rukom primite šaku i učinite pet jakih stisaka prsa. Ako udarci po leđima nisu dali rezultat, okrenite dete na leđa u obrnutom položaju od svoje podlaktice. Stavite dva prsta na donju polovinu njegove grudne kosti i napravite pet oštrih stisaka prema dole. 

Pogledajte mu u usta

Stavite detetu prst na jezik kako biste bolje videli (ne stavljajte mu prst u grlo osim ako ne vidite predmet koji treba izvaditi).

Stisak abdomena

Ako je strano telo još uvek prisutno u organizmu vašeg deteta, stisnite šaku, stavite je ispod rebara i napravite pet stisaka prema gore.

Zovite stručnu pomoć

Gušenje može uzrokovati prestanak rada srca i pluća, zbog čega je potrebna brza i ispravna reakcija. Zato, ako strano telo ne uspete da izvadite u prvih nekoliko sekundi, zovite hitnu pomoć.

Veštačko disanje

Ako u bilo kojem trenutku vaš mališan prestane da reaguje, lagano ga položite na pod i započnite s reanimacijom. Dajte detetu veštačko disanje, pa se udaljite i pogledajte da li vidite predmet, kako biste ga izvadili. Ukoliko ne uspe, nastavite sa reanimacijom, dok pomoć ne stigne.

Proveravajte puls

Nakon što ste detetu dali veštačko disanje, proverite mu puls na vratu. Ukoliko ne osećate puls mališana, ponovo ga reanimirajte. Kombinujte veštačko disanje i proveravanje pulsa deteta.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica