Pelene za jednokratnu upotrebu su u velikoj meri pojednostavile živote savremenih roditelja, ali zemljama gde su pelene izuzetak, a ne norma, smatraju da pelene mogu da uspore razvoj deteta. jedna od tih zemalja je Kina.

Na primer, u nekim oblastima Kine, posebno u ruralnim oblastima, još uvek možete naći decu koja nose pantalone sa otvorenim ili neušivenim šavom u predelu međunožja - zovu se kaidanku. Ova vrsta odeće vam omogućava da odete u toalet tako što ćete jednostavno čučnuti bez skidanja pantalona.

"Sva deca u mojoj porodici trčala su i igrala se u dvorištu u ovim pantalonama", priseća se kineski pisac Fei Čou. "Baka je počistila za nama, sve što smo "radili" zatrpala pepelom i pometla."

Ali to ne znači da su roditelji prepustili toaletu slučaju. U stvari, počinje najkasnije mesec dana nakon rođenja, a ponekad i nekoliko dana kasnije. Čim beba počne samostalno da drži podignutu glavu, u Kini se smatra da može da krene u toalet, podstičući je da piški ili kaki zvukovima koji imitiraju tekuću vodu ili guranje tokom pražnjenja creva. Istovremeno, odrasli pažljivo posmatraju bebu, pokušavajući da shvate u kom trenutku treba da ode u toalet. Ova praksa "čitanja signala" se naziva eliminacionom komunikacijom (EK).

Pročitajte i - Kako je mama naučila svoje bebe da idu na nošu od rođenja

"Iznenadilo me je da su majke skoro uvek tačno odredile kada njihova deca, čak i ona najmanja, treba da idu u toalet", kaže učiteljica Angela Hardes. "Pitala sam: "Kako to radite?" A oni su mi rekli da bebe same "pričaju" o tome, kao što kažu da su umorne ili žele da jedu.

Danas se ova praksa naziva kontroverznom. Ali dok kineski roditelji prelaze sa kaidankua na pelene, na Zapadu ima mnogo sledbenika elimicaone komunikacije, odnosno postoji trend ranijeg korišćenja noše. Roditelji koji počinju pažljivo da posmatraju svoje bebe primećuju da je veoma lako razumeti kada beba želi da ode u toalet: počinje da pravi grimasu, uvija noge, stenje i migolji se.

Kako kineske majke uče svoju decu da idu na nošu

"Ne morate da uhvatite svaku kap", kaže Andrea Olson, osnivač grupe za podršku eliminacionoj komunikaciji "Go Diaper Free". "I, naravno, nije potrebno puštati dete u toalet na sred trotoara. Neki ljudi vežbaju "EK" ceo dan, drugi samo kod kuće. Najvažnije je da beba ne misli da su pelene "toalet" u kome možete da sedite ceo dan. U takvoj obuci važno je ne odustati ako nema napretka i pridržavati se jasnog redosleda."

Evo tri situacije u kojima je "signale" vaše bebe najlakše razumeti:

  • Upravo se probudio. Gotovo je zagarantovano da će odmah piškiti. Pogledajte kako se ponaša pre ovoga.
  • Treba da kaki. Pre ovoga, najsjajniji signali su od hirova do anksioznosti.
  • Presvlačenje. Promene u senzacijama često izazivaju odlazak u toalet.

Koje su prednosti takve komunikacije? Prvo, manja je potrošnja pelena - i to je već dobro sa ekonomske tačke gledišta. Drugo, roditelji koji praktikuju "EK" veruju da to jača njihov kontakt sa decom i njihovo poverenje jedni u druge. Osim toga, odojčad u takvim porodicama često u potpunosti savladava nošu do godinu dana, dok njihovi vršnjaci u pelenama tek počinju da se navikavaju na to.

BONUS VIDEO:

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111

(Yumama/T.A.S.)