Kao roditelj malog  deteta, imate mnogo toga da uradite, a beba se verovatno migolji, puzi, prevrće, kreće neoprezno često. Iako je vaša beba mala, često maše nogama i ručicama, to može doneti nekoliko opasnosti, uključujući rizik od pada na pod nakon što ih stavite na ležaj.Iako je prevencija zaista najbolji način da se izbegnu padovi, nesreće se mogu i dešavaju. Znamo da može biti strašno kada vaša beba padne sa kreveta. Evo kako možete da se nosite sa situacijom, kako  prenosi Helthline portal.

Šta prvo uraditi

Prvo, ne paničite. Ako postoje znaci uznemirenosti, pokušaj da ostanete mirni će olakšati njihovo rešavanje. Moguće je da pad može prouzrokovati da vaša beba izgubi svest. Mogu izgledati mlohavo ili da spavaju, a onda se obično vraćaju svesti prilično brzo. Bez obzira na to, ovo je hitna medicinska situacija koja zahteva pomoć. Ako izgleda da vaša beba ima ozbiljnu povredu glave, kao što su vidljivi znaci krvarenja ili nesvesti, odmah pozovite hitnu pomoć.

Ne pomerajte bebu osim ako je u neposrednoj opasnosti od daljeg povređivanja. Međutim, ako vaše dete povraća ili izgleda da ima napad, okrenite ga na bok, držeći vrat uspravno. Ako vidite krvarenje, lagano pritiskajte gazom ili čistim peškirom ili krpom dok ne stigne pomoć.

Ako vaša beba ne izgleda ozbiljno povređena, nežno je podignite i utešite. Verovatno će biti uplašeni i uznemireni. Dok se tešite, pogledajte njihovu glavu da biste proverili da li ima vidljivih znakova povrede. Trebalo bi da pozovete svog lekara nakon svakog pada iz kreveta ako je vaša beba mlađa od 1 godine.

Ako odmah ne vidite nikakve znake povrede, smirite svoje dete. Kada se vaša beba smiri, takođe ćete želeti da pregledate njeno telo da li ima povreda ili modrica.

Znaci da treba da odete u hitnu

Čak i ako vaša beba nije izgubila svest ili izgleda da ima tešku povredu, još uvek postoje znaci koji mogu zahtevati odlazak u hitnu pomoć. Ovi uključuju:

 • biti neutešan
 • ispupčenje mekog mesta u prednjem delu glave
 • neprestano trljaju glavu
 • preterano je pospan
 • ima krvavu ili žutu tečnost koja izlazi iz nosa ili ušiju
 • jak plač
 • promene u ravnoteži ili koordinaciji
 • zenice koje nisu iste veličine
 • osetljivost na svetlost ili buku
 • povraćanje

Ako primetite ove promene, potražite hitnu pomoć što je pre moguće.

Ako primetite bilo kakve simptome da se vaša beba ponaša neobično - ili se samo osećate kao da nešto nije u redu - odmah potražite medicinsku pomoć. Definitivno je bolje biti siguran nego žaliti u ovom slučaju. Međutim, iako je važno posmatrati svoju bebu i konsultovati se sa njihovim lekarom po potrebi, imajte na umu da većina beba ne pretrpi značajne povrede ili traumu glave zbog pada sa kreveta.

Simptomi potresa mozga

Čak i ako vaša beba ne pokaže trenutne ili zabrinjavajuće znakove povrede, moguće je (ali neuobičajeno) da bi mogla imati potres mozga koji ne pokazuje trenutne simptome. Potres mozga je povreda mozga koja može uticati na razmišljanje vaše bebe. Pošto vaša beba ne može da vam kaže šta oseća, prepoznavanje simptoma potresa mozga može biti teško. Prva stvar koju treba tražiti je regresija razvojnih veština. Na primer, beba od 6 meseci možda neće brbljati.

Ostale promene na koje treba obratiti pažnju uključuju:

 • izbirljivost prilikom jela
 • promene u obrascima spavanja
 • plaču više u određenom položaju nego u drugim položajima
 • plaču više nego obično
 • razdražljivost

Potres mozga nije jedina povreda koja se može desiti nakon pada. Unutrašnje povrede mogu uključivati:

 • kidanje krvnih sudova
 • slomljene kosti lobanje
 • oštećenje mozga

Treba ponoviti da potres mozga i unutrašnje povrede nisu česte kod beba nakon pada sa kreveta. I zapamtite, nije neobično da bebe imaju promene u obrascima spavanja ili nervoznim trenucima dok se kreću kroz razvojne prekretnice! Zato procenite najbolje i proverite kod svog pedijatra ako imate bilo kakvih nedoumica.

Šta raditi nakon pada

Posle svakog pada, vaše dete će verovatno delovati pospano. Možda ćete želeti da pitate njihovog lekara da li treba da budite bebu u redovnim intervalima da biste proverili simptome potresa mozga. Vaša beba može biti razdražljiva, ima kraći raspon pažnje ili povraća. Može se javiti i bol u glavi i vratu. Međutim, ako vaše dete diše i ponaša se normalno, pustiti dete da se odmori što može biti od koristi. Ako ih je teško probuditi ili se ne mogu potpuno probuditi u normalnom intervalu, pozovite njihovog zdravstvenog radnika.

Možete pitati doktora svog deteta da li treba da dajete detetu lek protiv bolova i u kojoj dozi. Lekar vašeg deteta će takođe verovatno savetovati da se ne igra grubo ili energično kako bi se smanjio rizik od daljih povreda u periodu od najmanje 24 sata. Ovo uključuje izbegavanje igračaka za jahanje ili penjanja.

Igra pod nadzorom odraslih može uključivati:

 • kockice
 • slagalice
 • vožnju kolicima
 • slušanje priče

Ako vaše dete ide u vrtić, obavestite osoblje o padu i potrebi za pažljivijim nadzorom.

Sprečavanje povreda

Bebe ne treba stavljati u krevete za odrasle bez nadzora. Pored rizika od pada, bebe mogu ostati zarobljene između kreveta i zida ili kreveta i drugog predmeta. Kreveti za odrasle ne ispunjavaju kriterijume za bezbedan san koji često ima krevetac, kao što su dušek i donji čaršav. Da biste sprečili padove, uvek držite bar jednu ruku na vašoj bebi na bilo kojoj površini, kao što je sto za presvlačenje ili krevet za odrasle. Ne stavljajte bebu u auto sedište, povijalicu ili drugu povišenu površinu, čak i ako je vezana.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111