Ma koliko stresni u naporno bilo roditeljima, za dete u prvoj godini boravka u vrtiću, očekuje se da će biti bolesno svakih nekoliko nedelja. Ovo je posebno tačno tokom sezone prehlade i gripa, u jesen i zimu.

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, normalno je da mala deca dobiju 10 do 12 respiratornih infekcija godišnje. Ove infekcije mogu izazvati kašalj, curenje ili zapušen nos, a ponekad i temperaturu. Respiratorne infekcije kod dece mogu trajati oko deset dana.

Ponekad se ove infekcije mogu javiti jedna za drugom, što često otežava određivanje kada jedna prestaje, a kada počinje nova.

Stomačni virusi koje izazivaju povraćanje, dijareju, a ponekad i temperaturu su takođe češće u prvim godinama odlaska u vrtić. Srećom, one su manje uobičajene od respiratornih infekcija i obično ne traju tako dugo.

Vremenom, “bolesti vrtića” postaju sve ređe. Ipak, deca koja idu u obdanište imaju tendenciju da dobiju više bolesti od dece koja su manje izložena drugoj deci. Isto tako, mala deca oboljevaju češće od dece uzrasta od šest i više godina.

Da li treba da čuvate dete kod kuće zbog učestalih bolesti iz vrtića

S obzirom na to koliko često se deca razbole u ​​obdaništima, držati ih kod kuće dok više ne budu imali simptome nije lako, a mnogo puta nije ni potrebno. Većina dnevnih vrtića i predškolskih ustanova ima skup standarda koji vam mogu pomoći da donesete odluku o tome da li ćete dete zadržati kod kuće ili ne. U konstultaciji sa vaspitačima, medicinskom sestrom vrtića, shvatićete da li je bezbedno i za vaše dete i za ostalu decu, da sa blažim simptomima pohađa grupu.

Generalno, deca mogu da idu u vrtić sa simptomima obične prehlade. Ovi simptomi uključuju:

 • Kašljanje.
 • Glavobolja.
 • Curenje ili začepljen nos

Ponekad deca moraju da ostanu kod kuće kako bi izbegla da se druga deca razbole. Trebalo bi da svoje dete držite ako ima:

 • Temperatutu u poslednja 24 sata.
 • Povraćanje dva ili više puta u poslednja 24 sata.
 • Dijareja koja je česta ili curi iz pelena.
 • Jak bol u stomaku.
 • Rane u ustima koje izazivaju balavljenje (ovo je čest simptom bolesti šaka, stopala i usta).
 • Potvrđen slučaj zarazne infekcije. Ovo može zahtevati da ostanete kod kuće nekoliko dana.

Lekar vašeg deteta će vam pomoći da odredite koliko dana treba da sačekate pre nego što se bezbedno vrate u dnevnu negu. Ponašanje deteta, opšte stanje, je dobar pokazatelj da li treba da ide u obdanište ili predškolsku ustanovu. Verovatno će biti dobro ako se igraju i jedu kao i obično. Međutim, razdražljivo dete koje ne jede mnogo i radije bi leglo nego da se igra, verovatno bi trebalo da ostane kod kuće i da se odmara.

Ponekad deca koja izgledaju kao da su uvek bolesna ili imaju ozbiljnije infekcije mogu imati veći problem. Ovo može uključivati alergije, otpornu (tešku) infekciju, hronične zdravstveno stanje ili u retkim slučajevima, slabiji imuni sistem. Rano otkrivanje takvih zdravstvenih problema može biti ključno kako bi vaše dete dobilo najbolji tretman.

Planirajte posetu svom pedijatru ako vaše dete:

 • Ima 4 ili više novih infekcija uha u toku godine.
 • Ima 2 ili više ozbiljnih infekcija sinusa u toku godine.
 • Ima infekciju koja se ne popravlja nakon dva ili više meseci uzimanja antibiotika.
 • Ima 2 ili više slučajeva upale pluća u jednoj godini.
 • Ne dobija na težini ili ne raste kako se očekivalo.

Vaš pedijatar će možda tražiti razlog da objasni zašto je vaše dete uvek bolesno osim uobičajenih bolesti vrtića i imaće preporuke za dodatne načine da ih ispita i leči.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Vrtić Promo