Vreme je sve hladnije, zima nam je pred vratima, a to mamama budi jedan strah - da li će se dete prehladiti ili pokupiti neki virus u vrtiću. Jesenji i zimski period su doba godine kada se šire virusi, a ako mama ima malo dete u vrtiću ili školi, iskustvo pokazuje da neki od tih virusa obavezno završi u vašoj kući.

Zato svaka mama traži načine da obezbedi da njeno dete vrtićkog uzrasta ostane što je moguće zdravije. Istražuju sve alate koji su im potrebni da održe imuni sistem jakim za borbu protiv bolesti.

Evo kojih 9 stvari mogu pomoći da dete koje ide u vtić ove zime ostane zdravo:

1. Šta jedu i piju
Prva stvar koju će mama želeti da razmotri je šta njeno dete jede i pije. Postoje namirnice i pića koja jačaju imunitet i možda je vreme da ih uključite u ishranu vašeg deteta. Stručnjaci savetuju da se u ishranu uključi citrusno voće koje sadrži puno vitamina C. Mama takođe može svom detetu dati spanać i crvene paprike, koje zapravo imaju više vitamina C od citrusa. Vitamin D takođe može pomoći u borbi protiv virusa.

2. Šolja čaja noću
Pre nego što vaše dete ode u krevet uveče, možda ćete želeti da probate novi napitak za spavanje. Napravite im toplu šolju čaja, naravno bez kofeina, i umešajte malo limuna i meda. To je umirujući napitak koji će delovati dok spavaju i može pomoći detetu da se ojača imuni sistem.

3. Spavanje, spavanje i više sna
Spavanje je uvek najbolji lek kada je dete već bolesno, ali takođe može u velikoj meri sprečiti da se razboli. Važno je da mama vodi računa o tome da njen predškolac što više spava i da se njegova rutina što više ne pomera i prilagođava.

4. Pranje ruku
Znamo da je pranje ruku najbolji način da sprečimo bolest, ali predškolci možda nisu najbolji u tome. To je žalosno jer su njihove ruke verovatno najprljavije od svih. Važno je da mama sada radi sa svojim detetom na tome da šo češće pere ruke.

5. Reci NE šećeru
Deca predškolskog uzrasta vole slatkiše i grickalice, ali ovo je možda vreme da kažete ne. Šećer deluje protiv imunog sistema tako što smanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da se bore protiv bakterija. Takođe može povećati upalu. Ovo je vreme da smanjite potrošnju slatkiša, što znamo da je teško sa predstojećim praznicima, ali može biti važno.

6. Presvući se
Kada se naši predškolci vrate kući iz vrtića ili škole, najbolje je da se presvuku i da cipele drže na vratima. Ovo može u velikoj meri sprečiti klice da uđu u vaš dom i da svi u kući budu zdravi.

7. Uverite se da su toplo obučeni
Važno je da se uverite da je vaše dete utopljeno kada se igra napolju. Ako im je previše hladno, izloženi su riziku od drugih bolesti, a to može smanjiti njihov imuni sistem, što ih može učiniti podložnijim virusima.

8. Probiotik
Antibiotici se obično propisuju kada dete ima infekciju, ali ako mama želi da bude malo proaktivnija, umesto da reaguje, može svom detetu davati probiotik,u dogovoru sa lekarom. To ne moraju biti suplementi,postoji mnogo prehrambenih proizvoda koji sadrže probiotike, poput jogurta, i ovo može biti odličan doručak za predškolce. Uparite nešto od tog svežeg voća i pobrinite se da imaju najbolje oružje protiv bolesti.

9. Naučite ih da budu svesni
Iako ovo može biti malo teško, nikada nije prerano da naučimo našu decu da budu svesni kada se ne osećaju dobro, a kada se ljudi oko njih ne osećaju dobro. Odvojite ovo vreme da ih naučite kako da kašlju u lakat, kako da kažu odrasloj osobi ako se ne osećaju dobro i kako da se drže podalje od onih koji kašlju i koji su bolesni.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Napitak za imunitet tiktok zamansbusykitchen