Ako se to dogodi drugi, treći put... izvesno iskustvo pomaže da se problem sanira u miru i bez panike. Međutim, ako se krvarenje iz nosa ponovi više puta u toku meseca, obavezan je pregled lekara. 

Pravi uzrok čestog krvarenja iz nosa treba da utvrdi pedijatar ili specijalista za uho, grlo i nos (ORL). O krvarenju iz dečjih nosića, razlozima koji do njega dovode, kao i merama koje bi trebalo primeniti da se otkloni, razgovarali smo sa prim. dr med. sci. Ivanom Baljoševićem, otorinolaringologom na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“.

Krvarenje iz nosa kod dece ponekad deluje prilično zastrašujuće. Ima li razloga za brigu?

- Ta pojava je veoma česta, naročito kod dece predškolskog uzrasta - koja dosta skaču, trčkaju, koja su "nemirna", aktivna... U većini slučajeva, reč je o bezazlenom krvarenju, koje lako može da se sanira. Ma koliko da deluje dramatično, nema razloga za paniku, jer je gubitak krvi zanemarljiv. To uglavnom nije bolest, već simptom. Krvarenje iz nosa koje obično traje tri do pet minuta, predstavlja takozvano dobroćudno krvarenje.

Zbog čega dolazi do krvarenja?

- Najčešći razlog je mehaničko oštećenje sluznice nosa (guranjem prstića ili nekog predmeta u nos).

Šta još uzrokuje krvarenje iz nosića?

Do krvarenja iz nosa može da dođe i usled dugog izlaganja suncu, jer se pod uticajem vrućine šire kapilari koji učestvuju u regulisanju telesne temperature. Nosiću ne prija ni suv vazduh u zatvorenom prostoru, zbog čega je potrebno da se prostorije u kojima borave deca redovno provetravaju

. Javlja se i kao posledica infekcije koja zahvata sluznicu nosa, a može da upućuje i na različita patološka stanja, ali je to veoma retko. Krvarenje najčešće nastaje sa nosnog septuma (nosne pregrade), koja se nalazi oko jedan centimetar od ulaza u nos, gde se spajaju krvni sudovi iz glave i vrata. Taj splet krvnih sudova liči na rečnu deltu sa hiljadu malih pritoka, koje se ulivaju jedna u drugu. 

Usled nekih infekcija, kojima uzrok može da bude i banalna kijavica, ili usled mehaničkih povreda - moguće je da dođe do oštećenja nosne sluznice, koja je veoma tanka (svega jedan do dva milimetra debljine). Tada počinju da se javljaju učestala krvarenja iz nosa - u različita doba dana, obično prilikom fizičkog napora (u toku igre, na primer), a traju najčešće tri do pet minuta. Kada su takva krvarenja učestala, pa krvni sudovi oslabe, onda krvarenje može da se javi i u toku noći - spontano, pri potpunom mirovanju. Ma koliko da deluje "strašno" (jer krv pređe i na jastučnicu), ipak ubrzo stane.

Šta je potrebno da se uradi da bi krvarenje prestalo? 

- Prva pomoć pri jačem krvarenju jeste pritisak palcem i kažiprstom na nosna krilca, koja treba priljubiti uz nosnu pregradu i tako držati pet do deset minuta.

Šta još možete da uradite kada nosić prokrvari iz „čistog mira“?Stavite dete da sedi, glave nagnute malo napred. Neka kraj otvorenog prozora polako a duboko udiše vazduh kroz nos i izdiše ga kroz usta.Ne zabacujte detetu glavu unazad, jer se tako pojačava krvarenje.Dva do tri puta dnevno stavljajte detetu morske kapi u nos.Malom količinom gela, baziranog na vodi, nežno premažite unutrašnjost detetovog nosa.

Posle toga može da se stavi tampon od vate, nakvašen vodom ili slanim rastvorom. Kada se sve smiri, posle desetak minuta, korisno je da se u nos stave dekongestivne kapi, koje sužavaju krvne sudove u nosu, a mogu da se nabave u svakoj apoteci. Ima ih od raznih proizvođača, pod raznim nazivima, ali su sa istim dejstvom. 

Postoje i određene neutralne masti, kojima može da se zaštiti sluznica u nosu. Na taj način je "ishranjujemo" i sprečavamo da se pojave veća oštećenja krvnih sudova u njoj. Ukoliko ni to ne pomogne, primenjujemo spaljivanje malih krvnih sudova (lapiziranje) u sluznici nosa - uz pomoć specijalnog preparata, koji se zove srebro nitrat (AgNO3). 

Nisu samo prsti u nosu "krivi" za infekciju sluznice…

- I obična kijavica može da dovede do infekcije, koja izaziva  krvarenja iz nosa, kao i infekcija sinusa. Bakterijska infekcija nosa i sinusa, koja oštećuje sluznicu, prepoznatljiva je po žuto-zelenom sekretu, kijanju, kašlju i svrabu u nosu - što obično traje pet do sedam dana.

Do krvarenja iz nosa dolazi i usled mehaničkog oštećenja, što može ozbiljno da ošteti sluznicu, koja se veoma sporo oporavlja. Međutim, postoje rastvori slane vode koji mogu da se naprskaju u nos - na taj način se ishranjuje sluznica i sprečava krvarenje.

Kada je neophodno da lekar pregleda dete?

- Ako se krvarenje iz nosa ponavlja više puta u toku desetak ili mesec dana, dete mora da pogleda pedijatar ili otorinolaringolog. Lekar će da utvrdi da li je krvarenje iz mesta gde se najčešće javlja, ili je posledica neke bolesti. Da bi se to sagledalo, radi se kontrola krvne slike i utvrđuju određeni parametri. Oni isključuju eventualno oboljenje krvi kao što je, na primer, hemofilija (na sreću, veoma je retko). Kontroliše se i vreme krvarenja i koagulacije. Svakako, to ne treba da se radi na svoju ruku, već isključivo po preporuci lekara. On će najbolje znati da li je i šta potrebno da se kontroliše.

Mirjana Ajbl