Da li je disanje vašeg deteta otežano? Da li ima uporno curenje iz nosa? Da li hrče dok spava i diše otvorenih usta? Ako je odgovor na sva navedena pitanja "da", vaše dete možda ima devijaciju nosa.

Devijacija nosa predstavlja iskrivljenje nosne pregrade, što znači da su dva prolaza u nosnoj šupljini neujednačena. Ponekada se javlja tokom razvoja fetusa, pa čak može da se primeti i kada se vaša beba rodi, međutim češći uzrok devijacije je povreda nosa.

Opšti simptomi devijecije su :

  • Hronično curenje iz nosa
  • Hronično krvarenja iz nosa
  • Hronično zapušen nos, posebno na jednoj strani
  • Otežano disanje 
  • Česte infekcije sinusa
  • Bučno disanje tokom spavanja

Pošto se bebe rađaju sa refleksom disanja na nos i tek u drugom mesecu života nauče da dišu na usta. Devijacija se uglavnom ispoljava kao otežano disanje na nos što im onemogućuje da normalno jedu, a tim i slabije napreduju.

Kako se leči devijacija nosa

Pedijatri u većini slučajeve prvo propisuju sprejeve za nos, ali preduga primena može da izazove probleme sa zavisnošću ili čak da pogoršaju simptome. Pedijatri upozoravaju da ovakav način lečenja neće da ispravi stanje, već će samo da ublaži simptome. Jedini način da se ispravi devjacija je operacija koja se zove septoplastika.

sprej za nos.jpg
Shutterstock Sprej za nos

Septoplastika je vrsta rekonstruktivne plastične hirurgije koja se u potpunosti izvodi kroz nozdrve. Ponekad se kombinuje i sa drugim procedurama koje će omogućiti prirodnije disanje kroz nos (npr. operacija sinusa, kauterizacija nosa, nazalna endoskopija ili redukcija inferiorne turbinate).

Ova vrsta operacije se češće izvodi u adolescenciji (najmanje 16 godina kod devojčica i 17-18 godina kod dečaka) jer se njihova hrskavica još uvek razvija i rana procedura može uticati na rast sredine lica. Međutim, ako je nazalna opstrukcija ozbiljna i uzrokuje značajne probleme sa disanjem, septoplastika može da se izvede i u ranijem uzrastu. Pedijatri objašnjavaju da se ne operiše svaka devijacija nosa, već samo oni ozbiljniji oblici, prenosi " Pediatric ent associates".

(Yumama)