Primećujete li da dete često dodiruje svoje genitalije i sa interesovanjem ispituje svoje telo? Glavna stvar kod ovakvih situacija jeste da ga ne grdite i ne sramotite ga!

Sa ovim problemom nije uobičajeno ići kod lekara. Takođe je neprijatno pitati prijatelje za savet. Kada dete počne da dodiruje svoje genitalije na igralištu ili na javnommestu, roditelji su spremni da protonu kroz zemlju od stida. Šta nije u redu sa detetom, zašto stalno drži ruke u donjem vešu, kako ga odviknuti od ove navike?

Šta učiniti ako dete stalno dodiruje svoje genitalije

U predškolskom uzrastu postavljaju se osnovni preduslovi za odraslo doba: u dobi od 3 godine dete uči kako da voli, u dobi od 3 do 7 godina razvija ideje o budućim odnosima. Jedna od važnih faza psihoseksualnog razvoja takođe pada na rano i predškolsko detinjstvo. Znanje o pripadnosti određenom polu, interesovanje za fiziologiju, proučavanje tela su normalne pojave. Sa intelektualnom normom razvoja, interesovanje za genitalije brzo nestaje.

Ali ako dete često zavlači ruke u šorts, čini to javno, to može da znači da doživljava psihoemocionalni stres. Postoji mnogo osnovnih uzroka zašto dete dodiruje genitalije, a mogu podeliti u četiri glavne grupe:

1. Fiziološki problem

 • Previše usko i neudobno donje rublje
 • Loša higijena

2. Medicinski problem

 • Inflamatorni procesi genitourinarnog sistema
 • Enterobiasis (svrab anusa)
 • Alergijska reakcija (na primer, na prašak za pranje veša)
 • Povećano znojenje ili svrab itd.

3. Psihološki problem

 • porodični sistem (emocionalna napetost, privlačenje pažnje)
 • neuropsihologija (dosada, prenaprezanje, anksioznost, strah, tuga)
 • psihologija vezana za uzrast

4. Društveni problem

 • Nepoštovanje dnevne rutine
 • Video je da neko (na primer otac) to radi
 • Traumatska situacija
 • Svedok scena nasilja (žrtva nasilja)

Ako se dete stalno ubacuje ruke u pantalone jer ga svrbi ili mu je neprijatno zbog uskih stvari, onda je to lako popraviti eliminisanjem dosadnog faktora. A šta sa ostalima? Hajde da to shvatimo.

Kada je to zbog zdravstvenih problema - objašnjava ruski pedijatar Nadežda Kniazskija:

"Dete može da oseti nelagodnost, svrab, bol zbog upale genitourinarnog sistema, nekih zaraznih bolesti, helmintičke invazije. I tako nehotice dodiruje genitalije. U ovom slučaju, potrebno je konsultovati lekara, podvrgnuti lečenju.

Prekomerno interesovanje za genitalnu oblast je tipično za ozbiljne organske lezije centralnog nervnog sistema (patologija razvoja fetusa, trauma rođenja, razvoj do godinu dana). Ali ovo nije norma razvoja, takva dijagnoza zahteva individualni pristup lečenju i adaptaciji deteta.

Većinu vremena roditelji ne moraju da brinu. Deca počinju da dodiruju svoje genitalije čak i u materici, to često vidimo tokom ultrazvuka. Beba se upoznaje sa svojim telom - dodiruje ruke, noge, prste, ako bebu ostavite bez pelene, osetiće druge organe.

U predškolskom uzrastu ove radnje nemaju seksualni značaj. Stoga, roditelji ne bi trebalo da sramote ili grde dete - za njega je ovo isti organ kao ruka ili noga. Ali naravno, potrebno je objasniti da je u našoj kulturi uobičajeno da se nosi odeća i donji veš, da se pokrije telo.

Ponovno interesovanje za telo se manifestuje tokom puberteta. Roditelji tinejdžera moraju biti taktični. Jer sa stanovišta fiziologije, ovo je veoma važna faza u formiranju normalne ljudske seksualnosti."

Kada je to psihološki problem - objašnjava Jana Petrovna Beljaeva, edukativni psiholog:

"Ovo je veoma delikatna tema, jer je povezana sa razvojem libida, zdrave seksualne energije, sa fiziološkim potrebama dece, koje se ostvaruju kroz zadovoljstvo, sigurnost, prihvatanje, bezuslovnu ljubav, kvalitetne odnose u porodici itd . Smatra se psihološkom normom kada dete na taj način pokazuje istraživački interes za sebe, svoje telo: pokušalo je, a interesovanje je prošlo.

Roditelji treba da razgovaraju sa detetom, objasne društvene norme ponašanja kroz bajku ili igru. Ako vidite da dete drži ruke u donjem vešu, odvratite mu pažnju, ali nemojte da ga postidite, nemojte to rešavati kao problem.

Izaberite udobnu meku odeću za svoju bebu. Naučite ih da zaspe sa rukama ispod glave i stavljaju ih na kolena kada sede (slušaju bajke ili gledaju crtani film). Razmotrite dnevnu rutinu deteta.

Naučite svoje dete da razume svoja osećanja. Činjenica je da deca do 6-7 godina ne rade ništa svesno, svi procesi se dešavaju nehotice, navika se takođe fiksira nehotice. Prema tome, vaspitanje deteta treba da se zasniva ne na zabranama, već na sposobnosti izražavanja emocija. Na primer, pitajte dete kako se osećate kada to radi. Ako utvrdimo da je dete ljuto ili uvređeno, pitamo šta želite da uradite sa ovom emocijom. Prevodimo metodom disocijacije kroz bajku, na primer: "Ovo je zla kraljica došla je našem sinu i šapuće reči da naljuti mamu i tatu."

Napomena: Napetost koju dete na ovaj način oslobađa može ukazivati i na to da je bilo svedok scene nasilja, ili je i samo postalo žrtva nasilja. U ovom slučaju morate potražiti stručnu pomoć."

Šta ako dete na jasvnim mestima dodiruje genitalije:

Roditeljima može biti teško da se izbore sa emocijama kada njihovo dete javno uradi nešto nepristojno. Ali morate biti u stanju da ostanete mirni. Ne vrištite i ne sramotite svoju bebu. Prebacite mu pažnju na nešto drugo. Primetili smo da vuče ručke nadole - to znači da postoji napetost, odvedite dete u toalet.

Zaokupite detetove ruke igrom. Ako je dete ljuto, ono pokazuje agresiju, oslobodite napetost jednostavnom vežbom - na primer, pozovite ga da pocepa papir na male delove, nacrta krugove. Odnosno, važna je majčina reakcija prihvatanja, dete ostvaruje ljubav svoje majke, sve uči kroz majku i komunikaciju sa emotivno bliskim ljudima. Ako se majka ne suzdržava, onda dete postaje sunđer za majčine emocije, problemi će se nastaviti. Zatim se obavlja rad sa roditeljima.

Ubuduće, da biste sprečili takvu situaciju na javnom mestu, obucite dete u odeću koja će sprečiti lak pristup gaćicama - kombinezon, pantalone sa kaiševima.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"KAKO DETE SME DA POMISLI DA POGLEDA ORUŽJE?" Detektiv o pucnjavi u Vršcu: Radnici MUP mogu slobodno da počnu OVAKO da postupaju Kurir TV