Ranac je najvažniji deo školske opreme, a mališanima je najvažnije kako izgleda i da li je na njemu istaknut omiljeni crtani lik, dok je mama i tatama najbitnije da bude kvalitetan i da ne šteti kičmi.

Mnogi školarci danas nose puno knjiga i ukorečenih sveski u školu, a često viđamo prvačiće koji na leđima imaju torbe koje često izgledaju teže od njih. Stručnjaci upozoravaju da je važno da roditelji prate težinu ranca i kako ga dete nosi, kako se teret ne bi negativno odrazio na zdravlje kičme.

Nepravilno sedenje ili pretežak ranac dovodi do veoma ozbiljnog redovnog opterećenja mišića i zglobova. Rezultat toga može biti periodični bol u leđima, ponekad prilično jak.

Dr Paula Kramer, dekan Odeljenja za zdravlje i prevenciju na radu Univerziteta nauke, Filadelfija, SAD, otkriva koliko đački ranac može da bude težak i kako mališani treba da ga nose:

"Prema parametrima, ranac mora striktno odgovarati visini, težini i starosti deteta. Ne bi trebalo da kupujete velike i teške rančeve za đake prvog razreda, u koje nehotice želite da stavite što je više moguće.

Trake ranca treba da budu obložene penastim gumom ili drugim mekim materijalom. Kaiševi treba da budu podesivi - potrebno ih je podesiti tako da ranac dobro pristaje uz leđa.

Treba osigurati da dete uvek nosi ranac tako da stavlja kaiševe na oba ramena, a ne na jedno. Dobra opcija je dodatna kopča koja spaja kaiševe napred, na grudima ili struku deteta kako bi ranac bio prislonjen uz leđa.

Pun ranac ne bi trebalo da teži više od 10-15% težine vašeg deteta. Istovremeno, najteže stvari treba postaviti bliže leđima, ravnomerno raspoređujući težinu sadržaja ranca."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

ŠKOLA U ČAČKU DOBILA MURAL ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU "ZASADI DRVO" "Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku" Kurir televizija