Devojčica (4) je zadobila užasne opekotine drugog stepena nakon što je dodirnula "najopasniju biljku". Njen vaspitač je pozvao roditelje da provere da li imaju korov zvani "svinjska trava" ili "džinovska svinja" u svojim baštama nakon što je četvorogodišnjakinja završila u bolnici.

Identitet devojčice nije poznat javnosti jer su roditelji želeli da ga sakriju iz privatnih razloga. Devojčica se igrala u Longsight Parku u oblasti Harvud u Mančesteru kada je u subotu dodirnula opasnu divlju biljku. Hitno je prebačena u Hitnu pomoć, što je navelo njeno obdanište da izda hitno upozorenje, prenosi Dejli Mejl.

Opasna biljka često raste uz živu ogradu i izgleda kao peršun, što je čini još opasnijom za slučajne prolaznike. U saopštenju, direktorka obdaništa Hardi Mil je rekla:

"Jedno od naše dece je nažalost bilo u kontaktu sa ovom biljkom i završilo je u bolnici sa opekotinama drugog stepena. Molim vas, pazite na ovu biljku u svojoj bašti i kada ste napolju sa svojom decom. Obavešteni smo da ova biljka definitivno raste u Longsight Parku. Bilo bi korisno da svojoj deci pokažete kako ova biljka izgleda kako bi izbegli da dođu u kontakt sa njom. "Džinovska svinja" - Heracleum mantegazzianum - je neslavno opasna biljka na koju ćete verovatno naići ako hodate pored reka i potoka ili blizu izvora slatke vode."

Biljka je posebno zabrinjavajuća jer ne morate da je lomite ili utrljate sok u kožu da bi se njeni bolni efekti uhvatili - doboljno je samo da se u prolazu očešete o biljku da bi na koži nastao problem. Džinovske stabljike "svinjske trave" imaju fine igličaste dlačice koje će izazvati ekstremnu iritaciju.

Toksini u soku se vezuju za DNK u ćelijama kože, uzrokujući da one umru i formiraju ogromne opekotine i plikove. Biljka može biti visoka do 25 stopa, sa dugim zelenim stabljikama sa ljubičastim mrljama, ogromnim granama malih belih cvetova i zelenim listovima.

Vruće vreme usred karantina zbog korona virusa, zajedno sa poplavama koje su bile pre par godina, izazvalo je eksploziju "džinovske svinje" širom Britanije. Na desetine viđenja otrovne biljke zabeleženo je širom Velike Britanije, navodi PlantTracker.

Primećen je i na selu i u gradovima kao što su London i Mančester. Kraljevsko hortikulturno društvo (RHS) takođe opisuje biljku kao "ozbiljan rizik za ljude koji nisu svesni njene potencijalne štete". The Sun je ranije izvještavao o još dvoje dece koja su pretrpela povrede od ove biljke, 10-godišnjoj Loren i 22-mjesečnoj Elli.

Prema Voodland Trust-u, plikovi uzrokovani opekotinama divovske svinje mogu trajati nekoliko godina. Ako sumnjate da ste došli u kontakt sa "divovskom svinjskom travom", Healthline-ov savet je da operete zahvaćeno područje blagim sapunom pod hladnom vodom i držite ga podalje od direktne sunčeve svetlosti. Izbegavajte kontakt sa očima jer zapaljeni sok može izazvati slepilo. U slučaju da na koži primetite bilo kakve plikove, neophodno je da se odmah konsultujete sa lekarom.

OTROVNA BILJKA.
Shutterstock 

BONUS VIDEO:

Otrovno cveće Tiktok/ucahteam

Izvor: Yumama