Povodom nedelje autizma koja se juče završila, objavili smo niz tekstova o ovom stanju, a jedan od njih je izazvao posebnu pažnju. Iako je bilo raznih komentara, bilo je i roditelja koji su podelili svoje iskustvo i na taj način poželeli da upozore druge.

U pitanju je tekst "5 GODINA GLEDAM KAKO KOD SVOJE DECE STVARATE AUTIZAM: Neurolog otkrio šokantnu istinu, a ovo radi većina roditelja", u kom je doktor Oleg Koren, dečiji neurolog iz Rusije, objasnio da uređaji sa ekranima (televizori, kompjuteri, tableti, smartfoni) mogu dosta da utiču na psihu deteta.

Kako je rekao, deca koja provode mnogo vremena u društvu uređaja sa ekranima, posle nekog perioda neretko pokazuju znake autizma iako nemaju to stanje. Rešenje se obično pokaže u tome što se isključe svi uređaji i nakon nekog perioda, dete se potpuno oporavi.

Da je tako, pokazali su nam i neki naši čitatelji koji su svoje mišljenje podelili u komentarima na društvenim mrežama.

"U pravu je doktor. Znam primer deteta koje je gledalo televizor i samo ponavljalo reklame i to je bio njegov svet. Ako im neko dođe i ometa ga, on počne da vrišti. Kada su ga upisali u vrtić i počeli da vode kod defektolofa, rešili su sve probleme. Sada je prava momčina, studira fakultet", glasi jedan od komentara.

Jedna mama je podelila svoje iskustvo. Nije ni slutila kako televizor može da utiče na njeno dete.

"Moje lično iskustvo pokazalo je da je zaključak ovog doktora tačan. Moje dete je lepo govorilo dok nije sve više gledalo TV. I na kraju je zanemeo od previše gledanja. Kad sam ugasila TV, drugo dete potpuno. I sada mora da ide kod defektologa i logopeda, da rade sa njim. Zato vas molim što manje telefona i televizora dajite deci, a što više se igrajte sa njima", objasnila je i apelovala na sve roditelje.

Deca, telefon
Shutterstock Deca koriste mobilni telefon

Bilo je i onih saveta koji roditelji možda i najmanje vole, ali potpuno su opravdani:

"Mislim da je doktor u pravu. Sve mame koriste od prvog dana telefon sa pesmicama za spavanje, pismice za smiricanje jer dete ima grčeve, dete hrane... Dete gleda crtane da one mogu nešto drugo da urade i tako dalje. Posle se pitaju šta mu je. Ostavite dete u šumi bez ljudske komunikacije i normalno je da se neće razvijati po pravilima ljudske vrste. Roditelji, pamet u glavu. Ne pratite trend već svoje blago koje vam je Bog dao."

Dosta ljudi su u svom okruženju primetili da ekrani imaju uticaj na decu, ali odrasle ljude, evo kako su to prokomentarisali:

"Poznavala sam jednu takvu. Moja komšinica dala je svojoj ćerki već sa 3 meseca mobilni da gleda u njega. Curica sa 3 godine je jedva znača 10 reči da izgovori. Strašno je to, ti roditelji zapravo tako čine zlo svojoj deci, samo zato što su lenji da se bave sa njima", rekla je jedna čitateljka, a druga se nadovezala:

"Sto posto tačno, ali ne samo deca već i odrasli koji su dugo pred ekranima. Veliki broj njih su postali baš autistični, da li je namerno ili slučajno napredak tehnologije doveo do velikih promena u psihi čoveka... Nažalost, više štete nego koristi."

Printskrin, Facebook/ Yumama Iskustvo sa decom koja su gledala previše u ekran

(Yumama)