Autizam je poremećaj sa širokim spektrom sindroma koji najčešće uključuju – zakasnelu sposobnost govora, poteškoće u komunikaciji sa sredinom, ponavljanje nekih pokreta.Do sada je dokazano koliko predugo gledanje TV može da pogorša posebno ovu bolest. Međutim, deca sa poremećajem autističnog spektra često provode duže vreme ispred ekrana, jer ne mogu da ih zabave uobičajne igračke i teže ih je umiriti na drugačiji način.

Najnovije istraživanje je došlo do neverovatnog otkrića na ovom polju. Ono sugeriše da bi značajno smanjenje vremena ispred ekrana umanjilo broj simptoma kod dece sa autizmom.

U studiji su učestvovali roditelji devetoro dece sa autizmom starosti od godinu ipo dana do tri godine. Na početku su sva deca provodila najmanje dva sata svakog dana ispred ekrana, što je umanjeno u odnosu na to koliko su gledala TV kod kuće. Cilj je bio da se vremenom sve više smanjuje broj sati, i da se u odnosu na to prati njihovo ponašenje. Nakon šest meseci manje vremena pred ekranom i više društvenog angažmana, istraživači su rekli da je došlo do "značajnih poboljšanja" i u osnovnim simptomima autizma i u nivou stresa roditelja.

mama-sin.jpg
Shutterstock Mama i sin

„Iako je potrebno više rada, uključujući kontrolisano ispitivanje intervencije, ovo je prva studija te vrste koja uključuje smanjenje ekrana kod dece sa dijagnozom autizma i vidljivo pobošljanje nekih od simptoma koje prate ovu bolest.“, rekla je dr Keren Hefler i dodala da rezultati ukazuju na brzo poboljšanje simptoma uz uobičajnu terapiju.

(Yumama)