Deci se nezgode često dešavaju i to je sastavni deo odrastanja i učenja. Međutim ipak postoje određene aktivnosti koje sa sobom nose veći rizik od drugih. Iako ne možete da sprečite da se dete povredi, možete da preuzmete sve mere da one ne budu opasne po život. Pedijatri sa hitne medicine upozorili su roditelje na situacije koje mogu da budu jako rizične i šta treba da urade za veću bezbednost deteta.

Vožnja na prednjem sedištu

Deca bi uvek trebalo da budu na zadnjem delu automobila, u odgovarajućem sedištu i vezana. Zakonski su propisana pravila kakvo sedište treba da bude za decu u zavisnosti od visine, težine i uzrasta.

Na prednje sedište dete može da pređe tek kada dostigne visinu  150 cm. Naime, najveći problem na ovom mestu su vazdušni jastuci koji mogu da izazovu prelome rebara, povrede glave, vrata i kičme, posebno ako je dete manje i slabije građe.

trambolina.jpg
Shutterstock Trambolina

Skakanje po trambolini

Najveći rizik predstavljaju, prema rečima pedijatra, javne tramboline i trambolina parkovi. Nekontrolisano okruženje i velik broj dece povećavaju rizik od sudara i padova, pa su lomovi i ortopedske povrede puno češće nego na drugim spravama za decu. Zavisno od težine deteta, skok može da bude prilično jak, a ako se drugo dete nađe slučajno u blizini, situacija je nepredvidiva.

Ostale povrede nastale na trambolini uključuju posekotine, potres mozga, povrede kičme. Bezbednije su one koje si fiksirane za zemlju i imaju mrežu, ali najvažnije je da dete nikada ne ostavljate samo bez nadzora, jer oni tako mali teško mogu da kontrolišu pokrete. Mlađi od 6 godina ne bi ih trebalo uopšte da je koriste.

Voziti bilo što bez kacige

Bicikli, roleri ili skejt… za sve dete treba da ima kacigu. I tu diskusije nema. Deca, naime, imaju nesrazmerno veliku glavu u poređenju sa svojim telom, pa je verovatno da će pasti i udariti glavom veća nego kod odraslih. Povrede variraju od udaraca i posekotina do potresa mozga i teških krvarenja u mozgu koja uzrokuju trajna oštećenja.

Deca bi takođe trebalo da nose kacige tokom skijanja, klizanja, jahanja i tokom određenih vodenih sportova. Pravilo je: ako postoji kaciga za to, dete treba da je nosi, i to bez obzira na činjenicu koliko je dobro u nečemu.

(Yumama)