Trambolinu klinci obožavaju i čest je izbor za dobru zabavu. Ali iza dobrog provoda skrivene su neke opasnosti na koje su upozorili stučnjaci. Inženjer Pit Pikou je šest godina proveo proučavajući parkove sa trambolinama zbog toga upozorava na opasnosti koje se kriju posebno kod skakanja.

"Površina trambolina menja visinu. Jeste li ikada zakoračili u prazno? Zamislite tu situaciju na trambolini", rekao je Pit napominjući da zbog površine koja je nepredvidiva, uočenie su česte povrede kod dece.

Ljudi, a posebno deca, mogu polomiti vrat, kičmu, ruke i noge kako se sila od pomeranja tramboline prenosi na njihovo telo. Dizajn mnogih trambolina je takav da se energija od skakača kreće po svim površinama koje odskaču. To može da uzrokuje da se skokovi udvostruče gde se gubi kontrola i dolazi do čestih sudaranja sa drugima.

Nikad ne skačite zajedno

Pit takođe upozorava da kada zajedno sa detetom skače roditelj, on može preneti ogromnu silu na dete. "Više trambolina povezanih zajedno može stvoriti nesiguran prenos energije što takvu površinu čini nepredvidivom", zaključio je Pit i to objasnio na primeru snimka nastalog u Nju Džersiju, na kojoj je dečak u društvu svog oca skakao po trambolini, nakon čega je od siline očevog skoka pao i slomio bedrenu kost.

mama-dete-trambolina.jpg
Shutterstock mama i dete skaču na trambolini

"To je najduža i najjača kost u vašem telu. Potrebno je 400 kilograma kako bi se slomila. S obzirom na to da je reč o detetu, verovatno pola od toga, oko 200 kilograma. Dakle, otac je skačući prebacio 200 kilograma sile na sina i to strašno velikom brzinom. To je kao da vas neko udari čekićem", objasnio je Pit.

Na opasnosti od skakanja po trambolini upozorio je i dr Kreg Kuk koji je u bolnici lečio stotine pacijenata sa teškim povredama zadobijenih na trambolini. "Bilo je tu preloma nogu, ruku, kičme, ali i raznih povreda glave. Neke su povrede izgledale poput onih u najgorim saobraćajnim nesrećama", ispričao je dr Kuk, a inženjer Pikou još jednom je upozorio roditelje da budu oprezni i ne ostavljaju decu bez nadzora.

(Yumama)