Pitate se zašto vam je dete stalno bolesno i da li često uzimanje lekova slabi nejgovi imunitet, ako je makar jedan odgovor na ova dva pitanja potvrdan, možda verujete u neki od čestih mitova koji nisu tačni. Poznati pedijatar Nihra Pareh, tokom svog dugogodišnjeg iskustva izdvojio je tri najčešće zablude u koje roditelji veruju, a zaprovo nisu tačne.

Ako je dete često bolesno znači da ima slab imunitet

Ovo je jedan od najčešćih mitova kada govorimo o dečijem imunitetu. Prema dr Parehu, ako se dete  razboli svakih 15 do 20 dana, to ne znači da ima slab imunitet. "Prehlada ili povišena temperatura zapravo su znak da vaše dete ima sposobnost pronaći te viruse i bakterije i da se na taj način protiv njih bori", objašnjava pedijatar.

Lekovi mogu oslabiti dečiji imunitet

Roditelji se često brinu hoće li deci zbog prečestog davanja antibiotika i ostalih lekova protiv simptoma prehlade ili kašlja pasti imunitet. Odgovarajući na ovu zabrinutost koja nije ni naučno temeljena ni potvrđena, dr Pareh kaže: "Ako se lek daje iz pravog razloga - a to su antibiotik za bakterijsku infekciju, sirup protiv kašlja, lekovi za snižavanje temperature - ne može nikako da šteti imunitetu, šta čak njihova svrha je da pomogne detetu da se što pre opravi i povrati snagu."

lekovi-dete-temperatura.jpg
Shutterstock lekovi

Postoje sirupi za imunitet koji mogu da spreče da se dete razboli

Kako objašnjava pedijatar, ne postoji lek koji može da spreči da se vaše dete razboli. ''Postoje multivitamini i određeni lekovi koji mogu pomoći da bolest kraće traje i da dete ne ide iz infekcije u infekciju. Međutim ne postoji čaroban sirpu koji može da spreči da se dete razboli." 

(Yumama)