Iako bi detinjstvo trebalo da bude bezbrižno, neke loše stvari i događaje ne možete da predvidite niti da isključite iz njih. Svako drugačije reaguje na razvod roditelja, smrt u porodici, poteškoće u školi ili veliku selidbu. Međutim deca su posebno osetljiva bića kojima je potreba posebno pomoć da razmeju i prihvate tako stresne događaje. Prvi korak za vas, kako ističu psiholozi jeste da prepoznate znakove upozorenja.

Znakovi ponašanja koji pokazuju da dete doživljava stres uključuju ljutnju, agresivno ponašanje, napade plača i besa. Postoje i brojni znakovi koji se ne odnose na ponašanje, a to su mokrenje u krevet, stalno se žali na fizičke bolove u stomaku ili glavobolje.

Smanjite stres kod svog deteta

Pomozite svom detetu da se nosi sa stresom na zdravi način. Naime, ponekad vaše dete možda neće hteti da razgovara sa vama, ali samo to što ste zajedno u istoj prostoriji može biti dovoljno da mu pokažete da vam je stalo. Zajedničko provedeno vreme posebno je važno ako je stresna situacija povezana sa razvodom ili smrću.

Ako stres proizlazi iz straha od nepoznatog, kao što je preseljenje u novi grad ili polazak u novu školu, pomozite svom detetu da shvati šta to znači. Razgovarajte o tome šta možete da očekujete ​​i pripremite ga najbolje što možete, gledajući slike novog grada ili igrajući se na igralištu u novoj školi pre početka nastave. Bez obzira na to donosite li kući novu bebu ili se selite u bolji kraj, pozitivna iskustva mogu biti stresna i za dete. Svaka vrsta promene može ozbiljno da naruši njegovu psihu, zato je važno da oseti vašu sigurnost i smirenost.

Dete, TV, ekran
Shutterstock Devojčica gleda televizor

Izbegavajte previše vremena ispred ekrana

Možda mislite da je staviti dete ispred TV radi malog opuštanja izvrsno rešenje, posebno ako ako to voli ili ako ga to smiruje.  Ali gledanje televizije ili igranje videoigrica zapravo nije nimalo opuštajuće. Dete će trenutno da zaboravi na problem, ali on neće nesati. 

Odgovorite na nedolično ponašanje

Postoji delikatna granica između razumevanja odakle dolazi promena ponašanja vašeg deteta i opravdanja da sledi pravila. Priznajte detetove osećanja odnosno stavite mu do znanja da ga razumete, ali mu objasnite da postoje zdravi načini da se nosi sa neugodnim emocijama. Ako u naletu besa nije spremno da sarađuje i da vas sluša, sačekajte da to prođe, pružite mu utehu i pažnju, a onda sednite i popričajte o svemu.

Jer ako budete stalno imali opravdanje za njegove nalete besa, to vrlo brzo može da pređe u naviku i postane obrazac ponašanja. Probajte zajedno da nađite način da prebrodite stres stvarima koje vas čine srećnim. Koliko god i vama bilo teško, detetu ste u tim trenucima još potrebniji, ali i vama i njemu će biti lakše da tu fazu pregurate zajedno. 

(Yumama)