Pedijatar Saša Milićević potvrdio je za Nova.rs da situacija u vrtićima nikada nije bila gora jer su grupe skoro prepolovljene, ali i ono malo dece što ide je bolesno.

"Nažalost, ali skoro svi mališani su bolesni. Kad mi dođe dete u ordinaciju, pitam ga kako je bilo u vrtiću, a ono kaže sjajno, bilo nas je samo pet. I tih pet kašljuca i curi im nosi. Dakle, roditeljima od srca savetujem da sklone decu iz kolektiva na nekoliko dana jer vladaju respiratorni virusi koji napadaju organe za disanje, ali tu su i stomačni koji okupiraju organe za varenje. Primetno je, takođe, da ima dosta dece sa varičelom i naročito mališana koji imaju upalu ušiju. Zaista dosta, to je neverovatno", upozorio je Milićević.

Poznati dečiji pedijatar je takođe primetio da iako su vrtići poluprazni, i dalje dolaze prehlađena deca koja zapravo, kako je naveo, pogoršavaju svoje stanje, a virus prenose i drugima.

„Ako dete ima bilo kakve znake infekcije, osip na koži, temperaturu, bolje da ne ide u kolektiv ili školu zato što može da se desi da to bude početak varičela ili morbila i onda bi to moglo ne samo da se prenese drugoj deci nego je i rizično po samog obolelog mališana. Zato apelujem na mirovanje odnosno odsustvo iz kolektiva makar do početka marta. Jasno mi je da roditelji nemaju izbora jer moraju da rade, ali i poslodavci treba da imaju malo obzira u ovakvim situacijama“, rekao je pedijatar.

Dete, lekar, kašalj, doktor, pregled, prehlada
Shutterstock Dečak na pregledu kod pedijatra

Milićević je i sam bio svedok kada je jedna mama htela da odvede dete u vrtić iako je potvrdio da ima boginje.

„Bila je jedna majka koja je dovela dete na pregled i kažem joj da je kod njene ćerke početak boginja, a ona me pita da li se to toliko vidi. Zbunjen, nije mi jasno zašto me to pita, a ona kaže ako se ne vidi da ima boginje, vraća malu nazad u vrtić. Rekoh, vidi se, vidi se, brzo kući na lečenje. Žao mi je roditelja kad su u takvoj situaciji zbog posla“, ispričao je Milićević za Nova.rs.

On je objasnio da dete može da se vrati u vrtić ako se oseća dobro i ako mu je ostalo još dva dana do kraja terapije.

(Yumama)