Razvojna displazija kuka je problem sa načinom na koji se formira bebin zglob kuka. Ponekad ovo stanje počinje pre nego što se beba rodi, a ponekad se dešava i nakon rođenja, kako dete raste. Može da utiče na jedan kuk ili oba.

Razvojna displazija kuka ne izaziva bol kod bebe, pa je teško primetiti. Doktori proveravaju kukove svim novorođenim bebama kako bi potražili znake displazije.

Simptomi koje roditelji mogu da primete:

  • Primećujete puckanje ili škljockanje kukova.
  • Bebine noge nisu iste dužine.
  • Jedan kuk ili noga se ne pomeraju isto kao druga.
  • Kožni nabori ispod zadnjice ili na butinama se ne slažu.
  • Dete hramlje kada počne da hoda.

Bebe sa bilo kojim od ovih znakova treba da odu kod lekara da im pregleda kukove. Rano pronalaženje i lečenje displazije obično znači da postoji veća šansa da se bebini kukovi normalno razvijaju.

Kako se otkriva displazija kuka?

Doktori većinom pronaću problem već na pregledu novorođenčeta. Ako primete da ima neke znake ili da ima povećan rizik, tražiće i dodatne testove.

Dva testa koja pomažu lekarima da otkriju da li problem postoji su:

  • Ultrazvuk
  • Rendgenski snimak
Mama, beba, pedijatar
Shutterstock Mama i beba kod pedijatra

Lečenje displazije kukova

Dečiji ortoped hirurg je lekar kom treba da se obratite za ovaj problem. Vilj je da se loptasti deo kosti uvuče u udubljenje i zadrži se tamo, kako bi zglob mogao normalno da raste.

Ortopedski hirurg bira tretman na osnovu uzrasta deteta, a opcije koje može da upotrebi su:

Učvršćivanje

Za mlađe od 6 meseci obično se koriste proteze, a najčešće je to Pavlikov aparat. Lečenje sa njim obično traje 6-12 nedelja, a beba ide na pregled svake 1-3 nedelje sa ultrazvukom kukova i pregledima.

Iščašenje kukova, displazija kuka, pojasevi, beba
Shutterstock Beba nosi pojaseve zbog iščašenja kukova

Zatvorena redukcija i gips

Ukoliko proteza nije pomogla ili ste primetili problem posle 6 meseci od porođaja, radi se zatvorena redukcija. Beba dobije opštu anesteziju, a hirurg ubrizgava kontrasnu boju u zglob da bi mogao da pregleda hrskavicu. Pomeri bebinu butnu kost tako da zglob dođe na pravo mesto, a onda stavlja gips na bebin kuk. Beba to nosi 2-4 meseca.

Otvorena redukcija (operacija)

Ako je dete starije od 18 meseci i ništa prethodno nije uspešno rešilo problem, hirurg će uraditi operaciju. Dete će uvesti u opštu anesteziju, a onda napraviti rez kroz kožu. Vratiće zglob na mesto i zatvoriti hiruški rez šavovima, a onda se stavlja gips za kuk da ga drži na mestu. Dete nosi gips 6-12 nedelja.

(Yumama)