Deca su osetljiva, njihovi organizmi su u razvoju i zato treba posebno da vodite računa koje lekove im dajte i u kojoj meri. Iako je najsigurnije posavetovati se sa pedijatrom pre nego što bilo šta date vašem detetu, sve je više roditelja koji na svoju ruku daju lekove u nadi da će tako brže reagovati i pomoći svom mališanu kada je bolestan.

Međutim, ukoliko vaše dete nije starije od dve-tri godine, stručnjaci nalažu veliki oprez jer lečiti tako malo dete bez saveta i pregleda lekara ponekad može biti jako opasno.

Naime, tako mala deca podložnija su negativnim reakcijama na neke lekove, a postoje i oni koji se u tom uzrastu nikako i nikada ne smeju davati, da ne govorimo koliko je opasno ukoliko se vaše dete dokopa kutije sa vašim lekovima.

Aspirin

Aspirin je jedan od lekova koje nikada ne biste smeli dati svom malom detetu, a čak kažu da je starosna granica za uzimanje aspirina 19. godina kako bi se isključila mogućnost od dobijanja, recimo, Rejevog sindroma - potencijalno smrtonosne bolesti od koje obolevaju deca do 15. godina starosti, a koja može uticati na teška oboljenja mozga i jetre, te tako prouzrokovati hipoglikemiju.

Osim samog "pravog" Aspirina postoje i mnogi lekovi na njegovoj bazi, odnosno oni koji u sebi imaju acetilsalicilnu kiselinu pa zato pripazite i na to.

Deci se najčešće prepisuju lekovi na bazi ibuprofena, ali ukoliko vaše dete pati od neke hronične bolesti (astma, problemi sa bubrezima, čirevima, jetrom) tada se svakako posavetujte sa lekarom oko korišćenja ibuprofena.

Razni lekovi protiv kašlja

Sirupi, granule, praškovi, lekovi... U apotekama možete kupiti na desetine različitih preparata za sve vrste kašlja. Međutim, pedijatri Američke akademije kažu da zapravo gotovo nijedan takav lek neće pomoći malom detetu da mu se umiri kašalj. Kašalj će proći sam od sebe, kada sazri, a korišćenje raznih preprarata, sa druge strane, može biti čak i štetno ukoliko se daje ili predugo, ili prečesto.

Ista je stvar i sa lekovima za želudac, proliv, osip, svrab, jer svi oni osim blage pomoći nose potencijalne opasnosti u vidu nuspojava koje će štetiti zdravlju deteta. Za sve ove blaže boljke pedijatri zapravo savetuju kućnu medicinu i strpljenje.

Dete, sirup, lek
Shutterstock Dete pije sirup

Lekovi protiv mučnine

Nijedno dete mlađe od tri godine ne bi smelo da pije lekove protiv mučnine, osim u slučaju da ih lekar bez ikakve druge mogućnosti mora prepisati. To su lekovi koji se daju deci i odraslima na putovanjima, ali postoje roditelji koji detetu koje se žali na mučnine automatski daju neki od tih lekova bez konsultacije sa doktorom, iako se najčešće radi o simptomima koji su kratkotrajni, a mogu biti uzrokovani prejedanjem ili hranom koja je trenutno teže pala na želudac. Zato se i u ovom slučaju savetuje strpljenje jer mučnina će proći i bez medicine.

Lekovi za bebe i odrasle

Deca do šeste godine koja više nisu ni novoređenčad, a ni odrasle osobe, trebalo bi da piju isključivo lekove za svoj uzrast - ne smanjene doze lekova za odrasle, niti povećane doze lekova za bebe - već lekove namenjene njihovom uzrastu. Zato ukoliko u svojoj kućnoj apoteci nemate, recimo, lek za temperaturu za dete, ali imate stari sirup za novorođenče kome rok trajanja još nije istekao, bolje nazovite lekara za recept, odnosno potražite u apoteci pravi lek.

Lekovi na kojima ne piše način doziranja za decu i njihov uzrast, nisu namenjeni njima.

beba-lek-temperatura.jpg
Shutterstock 

Lekovi kojima je istekao rok trajanja

Moramo li da naglašavamo da lekovi kojima je istekao rok trajanja ne smeju završiti u organizmu vašeg malog deteta? Odnosno, ni u čijem organizmu. Zato dobro pazite da pre davanja leka koji možda niste dugo koristili prvo proverite datum, ali i izgled leka jer sirupi baš kao i tablete i granule mogu promeniti izgled ukoliko nisu čuvani kako treba i ukoliko im ambalaža nije bila zatvorena.

Lekovi kojima je istekao rok trajanja, a ipak ih dajete detetu, mogu dovesti do težih nuspojava, a glavna je stavka da ukoliko su stari neće delovati kao nekada.

Acetaminofen, odnosno paracetamol

Lekovi na bazi acetaminofena ili paracetamola najučestaliji su lekovi koji se daju maloj deci za snižavanje temperature ili ublažavanje bolova, ali pedijatri i kod ove vrste lekova pozivaju na oprez prilikom korišćenja bez prethodnog savetovanja sa doktorom.

Tablete za žvakanje

Tablete za žvakanje dobre su za decu koja jedu i žvaću samostalno, ali ukoliko je dete tek počelo da jede čvrstu hranu, još uvek postoji bojazan da bi se sa većim komadima moglo da se zadavi. Zato izbegnite korišćenje tableta za žvakanje ili se posavetujte sa lekarom da li bi možda bilo dobro tabletu prvo smrviti, pa dati detetu zajedno sa, na primer, jogurtom. Međutim, tada morate da pazite da dete zaista pojede celu dozu.

(Yumama)