Kada se deca razbole, većinu roditelja uhvati panika što ponekad može više da škodi nego da pomogne. Iako je briga normalna i poželjna kada detetu nije dobro, nemojte da dozvolite da ona izmakne kontroli. Pedijatri ukazuju šta bi roditelji odmah trebalo da prestanu da rade, kada im se dete razboli.

Ne "guglajte" simptome

Ukoliko primetite da vašem detetu nije dobro, a niste sigurni šta mu je, najgore što možete da uradite je da tražite njegovu dijagnozu na Internetu. Posebno zato što se često dešava da roditelji dođu do podataka koje ih još više uznemire. Da ne biste "pogrešno" lečili dete, pedijatri savetuju da se uvek pre konsultujete sa nekim lekarom nego da sami tražite način lečenja.

Ne odlazite kod pedijatra za svaku sitnicu

Pridržavajte se pravila da sačekate dva-tri dana ukoliko je dete dobilo određene simptome ili ima blagu temperaturu. Često se dešava, da neka stanja sama od sebe i brzo prođu, međutim ovo ne važi ako se detetu stanje naglo pogoršava, onda treba brzo da reagujete. Treba da imate u vidu da su čekaonice ovek pune druge bolesne dece, i da je vaš mališan tako u riziku da pokupi i još neki virus, zato ipak prvo sačekajte i ispratite njegovo stanje.

Pažljivo sa upotrebom antibiotika

Postoje situacije u kojima su antibiotici opravdani i nužni, ali pošto se u većini slučajeva radi o virusnim infekcijama, njihova upotreba je nepotrebna. Ne lečite dete "na svoju ruku" je možete da mu nanesete više štete nego koristi.

lekovi-dete-temperatura.jpg
Shutterstock Lekovi za bolesno dete

Ne preskačite kontrole i preglede

Ukolko je potrebno da lekar prati stanje vašeg deteta, pridržavajte se dogovora. Iako se možda detetu iznenada poboljša stanje, to ne znači da je ono ozdravilo, uvek je bolje da vam to potvrdi pedijatar.

Ne nervirajte se zbog detetove temperature

Kada prođete "bebeću" fazu, kada treba regovati na svaku povišenu temperaturu, ne treba da vas svaki put uhvati panika. Blage temperature mogu da nastupe i od umora, stresa ili usled neke normalne pojave kao što je nicanje zubića. Tek kada ona bude blizu 38, i uočite i druge simptome kao što su kašalj, curenje nosa i bol u grlu, onda vodite računa, ali opet bez naglih i ishitrenih odluka.

(Yumama)