Najgore što može da se desi, a nije redak slučaj, da detetu naglo tokom noći skoči temperatura. Iako je sasvim normalno da budete uplašeni, u većini slučajeva ne treba praviti paniku i odmah dete voditi kod lekara, već je sasvim dovoljno preduzeti sledeće korake kako bi mirno dočekali jutro.

Naglo skaknje temperature posebno noću je očigledan pokazatelj da dete ima neku virusnu i bakterijsku infekciju. Ukoliko primetite da mu je temperatura veća od 38, potrebno je da uradite sledeće:

  • Prvo rashladite dete - to znači da ga nikako ne utopljavate, već naprotiv, raskomotite ga jer je hlađenje najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekate da lek (antipiretik) počne da deluje.
  • Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5 najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”. Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži. Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.
noć-spavanje-prehlada.jpg
Shutterstock 

Lekovi protiv obaranje temperature Paracetamol ili Brufen su najefikasniji, samo treba voditi računa kolika je preporučena doza i koliki su intervali između dve doze.

Svim antipireticim obično treba 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato budite strpljivi, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. U prvim danima infekcije nije realno očekivati da lek vrati temperaturu na normalne vrednosti, dobro je da ona bude ispod 38,

Kada možete mirno sačekati jutro?

  • Kada posle davanja leka, temperatura “padne” ispod 38.
  • Kada dete, posle pada temperature nastavi mirno da spava

Kada stvarno treba što pre otići kod pedijatra?

  •  Kada beba u prvom mesecu života ima visoku temperaturu ne treba da čekate već treba otići odmah kod dežurnog pedijatra.
  • Ako lek ne deluje ili ga dete odbija, a temperatura i dalje uporno raste.
  • Ako i pored terapije dete neutešno plače ili se njegovo stanje pogoršava.
  •  Kada dete počne da se “grči”, ukoči pogled, ne reaguje na pozive – to su febrilne konvulzije – “fras”. Tada treba što pre stići do lekara.

Ne treba da se plašite, ovo su zaista retki slučajevi i bolje pomozite detetu da mirno dočeka jutro i ode na pregled, nego da ga po svaku cenu noću vodite u dežurne ustanove.

(Yumama)Š