Normalna briga svakog roditelja je da li će se dobro snaći kada im prvi put dođe beba u kuću. Pored onih osnovnih stvari kako jenahraniti, promeniti pelenu, okupati je... postoji niz pitanja i nedomica koji se posebno razlikuju od toga da li imate devojčicu ili dečaka. Da ne biste odmah na Guglu tražili odgovore, patronažna sestra Niki Džerkats objasnila je koje su to tri stvari koje treba obavezno da znate ukoliko ste dobili ćerku.

Devojčice su jako osteljive i zahtevaju posebnu negu posebno u pelenskoj zoni, jer čestu znaju da budu sklone infekcijama, ukoliko ne vodite računa o sledećim detaljima:

Kako je obrisati nakon nužde

Uvek brišete od napred ka nazad, kako ne bi kaka dospela u prednji deo, što je onda mnogo teže oprati i očistiti.

Dobro sve nabore operite

Savet svih pedijatar je da bebu ako možete uvek operete posle velike nužde, jer je ovo područje jako osetljivo posebno god devojčica, pa čak i kada su bebe. Ukoliko niste u prilici obratite dobro pažnju da li ste vlažnom maramicom otklonili sve oko nabora. Ako primetite bilo kakavo crvenilo ili beba postane nervozna, obavezno posetite pedijatra da biste otklonili sumnju bilo kakave vrste infekcije.

Devojčica, beba
Shutterstock Nasmejana devojčica

Nemojte da vas ovo plaši

Kod ženskih beba posebno mogu da vas zbune i zabrinu neke pojave u predelu genitalija. Normalno je da dole bude malo otečeno, posebno nakon nekoliko dana od porođaja. Čak se dešava da primetite malo krvi u peleni, koji često izazivaju hormoni i ne ukazuje na ništa ozbiljno. Iako nekim roditeljima može da bude šokantno da beba ima "menstruaciju", pedijatri ukazuju da ova pojava prolazi sama od sebe i ne zahteva nikakvo lečenje.

Pedijatar Šarin Gardner objasnila je da se taj proces naziva "lažna menstruacija" i da tek rođene bebe mogu da imaju vaginalno krvarenje.

"Može da se desi bilo kada od 2-10 dana nakon rođenja. To se zove lažna menstruacija i uzrokovana je nagim padom hormona estrogena, koji je prisutan kod mame tokom trudnoće i prolazi kroz placentu".

Ukoliko ste previše uplašeni zbog ovakve pojave, uvek možete da se konsultujete sa pedijatrom, ali u najvećem broju slučajeva nema potrebe za pregled, jer krvarenje prestane nakon dva do tri dana.U međuvremenu genitalije vaše bebe možete da očistite toplom vodom, kada to njega dođe.

(Yumama)