Većina dece dezodorans počinje koristiti sa početkom puberteta, međuti sve je češći slučaj da se i ranijem uzrastu javlja izražen i neugodan miris.

Neugodan telesni miris ispod pazuha povezan je sa pubertetom pa je prvo važno utvrditi je li je vaše dete ušlo u pubertet. Devojčice uglavnom ulaze u pubertet između 8 i 13 godina, a dečaci od 9 do 14 godina.

Ostali znakovi puberteta uključuju rast grudi, promene u glasu, dlake ispod pazuha i na polnim organima. Ako neke od ovih znakova primetite pre navedenih godina, obratite se doktoru kako bi proverio je li je reč o preuranjenom pubertetu, koji je sve češći.

Moguće je i da vaša dete još nije u pubertetu, ali se znoji jače od druge dece ili ima neku bakteriju koja utiče na neugodan miris.Učenje deteta o redovnoj higijeni je izuzetno važno. Ona uključuje svakodnevno tuširanje, posebno nakon sporta i fizičke aktivnosti. Davanje veće pažnje pranju određenih delova tela poput stopala i pazuha. Svakodnevno menjanje donjeg veša i čarape i nošenje odeće od prozračnih materijala.

Dezodorans na prirodnoj bazi

Ako redovita higijena ne pomaže u smanjenju neugodnog mirisa, vreme je da dete krene koristiti dezodorans. Na tržištu su dostupni razni dezodoransi namenjeni deci,ali sastavom nisu puno drugačiji od onih za odrasle.

Najbolja je opcija potražiti dezodorans sa što manje hemikalija, kao što su ftalati i parabeni, a dostupno je sve više dezodoranasa na prirodnoj bazi, načinjenih s kombinacijama eteričnih ulja koji smanjuju neugodan miris.

Imajte na umu da dezodorans samo sprečava neugodan miris ali ne zaustavlja znojenje. Antiperspiranti zaustavljaju znojenjeali obično su rađeni na aluminijskoj bazi, čije se korištenje povezuje s nastankom nekih hormonskih bolesti i rakom dojke.

(Yumama)